Osijek
RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Osijek 23. potpisnik Europske povelje
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Osijek se u ponedjeljak priključio brojci od 22 jedinice lokalne samouprave i uprave - 14 županija te osam gradova i općina - koje su potpisale Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini.

Kako je u uvodu pojasnila Sanda Pašuld, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Osijeka, Povjerenstvo je u rujnu 2017. godine usvojilo inicijativu za pokretanje postupka potpisivanja ove Povelje, da bi Gradsko vijeće u studenom iste godine donijelo odluku kojom je obvezalo gradonačelnika da ju potpiše. Naglasila je kako ova Povelja nema nikakve veze s Istanbulskom konvencijom jer su one sadržajno potpuno različite.

- Povelju je 2006. godine donijelo Vijeće europskih općina i regija, i jako me veseli što i Grad Osijek postaje njezinim potpisnikom. Ranopravnost spolova ključ je gospodarskog, društvenog i demografskog razvoja lokalne zajednice. U Akcijski plan koji smo dužni izraditi u iduće dvije godine trudit ćemo se ugraditi načela ravnopravnosti, strategije, metode i inicijative koje će biti relevantne za našu lokalnu zajednicu - rekla je Pašuld.

Potpisujući Povelju, gradonačelnik Ivan Vrkić izrazio je zadovoljstvo što se Osijek pridružio jednicama lokalne uprave i samouprave koje su to već učinile.

- Ovim potpisom dokazujemo da je Grad Osijek spreman sudjelovati u promjenama koje su davno zacrtane u našem Ustavu. Pokazuje se da je osim načina ponašanja jako važno normirati odnose kako bismo kroz njih definirali ravnopravnost spolova na pravi način. Iako je važno pravno definirati odnose u ravnopravnosti spolova, jednako je važno da svatko u sebi nađe snage za promjene - rekao je Vrkić. Naglasio je kako predrasudama nema mjesta i kako ova Povelja treba biti model ponašanja za svakog od nas u našoj lokalnoj zajednici. J.N.

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike