Osijek
ERASMUS+ PRIČA I. GIMNAZIJE

Učenici i nastavnici u Portugalu i Grčkoj
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Osječka je I. gimnazija (opća) već dugo dio uspješne Erasmus+ priče, zahvaljujući kojoj su njezini učenici i nastavnici i ove godine otputovali u dvije europske zemlje, gdje su nastavili realizirati svoje KA2 projekte mobilnosti – krajem veljače bili su u Portugalu, a početkom ožujka u Grčkoj.

Projekt “Our Common European Tale” učenice Karlu Zrno i Luciju Kadlaček te profesorice Gordanu Dragušicu i Natašu Tram odveo je u portugalsku Almadu. Tema njihova projekta bile su narodne priče u partnerskim zemljama sa svrhom upoznavanja drugih kultura i vlastite povijesti, ali i unaprjeđivanja znanja stranih jezika. Zajedno s partnerskim školama iz Portugala, Mađarske, Rumunjske, Danske i Italije sudjelovali su u programu škole domaćina.

- Imali smo priliku upoznati portugalsku kulturu i običaje, nazočili smo predavanjima i radionicama o portugalskim narodnim pričama. Posjetili smo Muzej lutaka u Lisabonu, srednjovjekovni portugalski grad Obidos te gradić Peniche na portugalskoj obali Atlantskog oceana koji njeguje tradicionalnu portugalsku kulturu. Mobilnost je završila izvrsnom učeničkom predstavom u kazalištu Teatro Extremo u Almadi – kaže prof. Dragušica.

U sklopu projekta “Ready, steady, work”, o temi razvijanja vještina zapošljivosti, učenici Fran Mihajlović, Marko Krbavac, Dorotea Živalj, Lea Dmitrić, Nina Huđik, Ena Grisbaher, Nives Plander i Lucija Ivančević, s profesoricama Ivanom Štiglec i Klaudijom Miličević, proveli su tjedan dana u partnerskoj školi u Ateni. Zajedno s učenicima iz Hrvatske, Grčke, Poljske, Španjolske i Luksemburga, bavili su se komunikacijskim vještinama, a posjetili su i različite institucije koje se bave savjetovanjem o odabiru budućeg zanimanja. Domaćin je, osim radnog dijela, organizirao i brojne aktivnosti kroz koje su se učenici upoznali s grčkom kulturom.

- Posjetili smo Akropolu i Muzej Akropole, grad Nafplion na poluotoku Peloponezu, plesali smo sirtaki, a upoznali smo se i s grčkom kuhinjom – kaže profesorica Štiglec, koja će, kao i učenici, putovanje dugo pamtiti. J. Pejaković

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike