Osijek
17. TJEDAN MOZGA

Treba li robotima dati pravo glasa?
Objavljeno 12. ožujka, 2018.
Cilj je ove svjetske manifestacije podizanje svijesti o napretku i dobrobitima istraživanja mozga

Prvim jutarnjim radionicama kao što su “Treba li robotima dati pravo glasa”, “Jedemo li reklame ili reklame jedu nas”, u ponedjeljak je u zgradi Rektorata i službeno započeo 17. Tjedan mozga.

Cilj je ove svjetske manifestacije podizanje svijesti o napretku i dobrobitima istraživanja mozga. Osječki organizatori Tjedna mozga su Medicinski fakultet Osijek, Odjel za biologiju i osječka podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje, dok su nositelji većine aktivnosti studentska Sekcija za neuroznanost Osijek (SENZOS) i Udruga studenata biologije (ZOA). Posebno su obrađene teme “Mozak - glad za kisikom i glukozom”, “Mozak i umjetna inteligencija”, dok je glavna tema u Osijeku “Mozak i sport”.

Od 12. do 18. ožujka organizatori su priredili niz predavanja, radionica, izložbi, predstava i kvizova za sve dobne skupine – od vrtićaraca do umirovljenika.

- Neuroznanost je jedno od najproduktivnijih znanstvenih područja. Puno intrigantnih saznanja dolazi iz, recimo, veze između umjetne inteligencije, genetike i neuroznanosti, gdje postoji puno opasnosti, potencijalnih dvojbi, lijekova, i to treba približiti javnosti. Mozak je naš najkompleksniji organ koji omogućava da budemo kreativni, da stvaramo civilizacije, osvajamo druge svjetove, pa i da napravimo inteligenciju koja je moćnija od nas - objašnjava prof. dr. sc. Marija Heffer. A sačuvat ćemo ga, kaže, zdravim starenjem.

- To uključuje fizičku aktivnost, zdravu dijetu i mentalnu kondiciju, u smislu stalnog pokušavanja svladavanja znanja koja nam nisu uobičajena, primjerice, čitanja sadržaja koji od nas traže da uložimo mentalni napor – dodaje Heffer. Podršku osječkom projektu dali su dogradonačelnica Žana Gamoš i predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin.

Jasenka PEJAKOVIĆ
IZLOŽBA MladiH dizajnerA o TEMi umjetna inteligencija

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna jedina je škola u Hrvatskoj, i tek jedna od dvije škole u Europi koja aktivno, već 16. put sudjeluje u obilježavanju Tjedna mozga, čijim povodom tradicionalno u svojoj Gornjoj galeriji organizira izložbu učeničkih radova na zadanu temu. Ove je godine to Umjetna inteligencija. Učenici su se nastojali izraziti kroz nekoliko različitih likovnih medija, a prvo mjesto, svojim radom “Mislilac”, koji predstavlja međusobno izjedanje čovjeka i tehnologije, osvojila je Sara Muharemi, 3. c.

- Danas tehnologija utječe na cijeli život i koliko god mi pokušavali utjecati na nju, ona zapravo nas preuzima - kaže Sara. Tihomir Taborski, prof., kaže kako je tema kod nižih razreda budila asocijacije vezane uz filmove znanstvene fantastike, dok su nešto kompleksnije, kreativnije i promišljenije ideje većinom došle od starijih učenika.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike