Ekonomija
MINISTAR POLJOPRIVREDE:

Uskoro vidljivi efekti ulaganja u Slavoniju
Objavljeno 13. ožujka, 2018.
Tomislav Tolušić u Osijeku je naglasio kako je milijardu kuna došlo u Slavoniju, i to se za godinu-dvije mora vidjeti

Vezani članci

25. OSJEČKI PROLJETNI SAJAM I 19. OBRTNIČKI SAJAM

Osijek uspješan i u povlačenju novca iz EU i kao sajamski grad

Svi zakoni koje donosimo idu u smjeru zaštite obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i hrvatskih poljoprivrednika. I tu neće biti nikakvog “kemijanja”, to neću trpjeti; ili ćemo raditi prema pravilima struke, ili nećemo uopće raditi. Više od milijardu kuna u Slavoniju je došlo kroz Program ruralnog razvoja, ako se efekti ne vide danas - prihvaćam, ali svi zajedno ih moramo vidjeti u idućih godinu ili dvije dana - rekao je jučer u Osijeku Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Osijek je bio domaćin manifestacije “Naše domaće, sada i ubuduće” koja kroz nekoliko radionica informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj iskoristiv za opremanje farmi, gradnju pogona, o osiguranju usjeva kao novoj mjeri koju priprema ministarstvo te o zelenim praksama za koje poljoprivrednici mogu ostvariti dodatni izvor prihoda...

Jednostavnija procedura

Radionice su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U pozdravnoj riječi ministar Tolušić je naglasio kako će s ovom manifestacijom obići sve županije. Jedan od razloga je i taj što se počelo s programiranjem novog financijskog okvira Europske unije te službe žele čuti s terena u što taj novac usmjeriti. Ministar je izjavio kako se želi pojednostaviti kompletna procedura vezana uz najtječaje.

- Moj je cilj da u roku od 90 do 100 dana od završetka natječaja proizvođač dobije ugovor i da imamo bar dva natječaja godišnje iz svih mjera - rekao je Tolušić.

Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, koji je u svom govoru istaknuo kako se ovime nastoji predstaviti i onaj dio poljoprivredno-prehrambene industrije koji na osnovu domaće poljoprivredne proizvodnje također sudjeluju u sustavima označavanja.

- Javnost s punim pravom želi imati informaciju kakvu hranu jede, pogotovo kada je u pitanju podrijetlo proizvoda i njegova kvaliteta - istaknuo je Barać.

Radni ručak

Između dviju radionica, na takozvanom Radnom ručku s ministrom poljoprivrede, predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije - meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti u Europskoj uniji.

Izlagače je pozdravio i Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, koji je podsjetio na realizaciju projekta regionalnog distributivnog centra za voće i povrće te sustava navodnjavanja.

Dario KUŠTRO
SVATKO CIJENI (SAMO) SVOJE

S govornice ministar je poslao proizvođačima jasnu poruku. “Molim da nama u Ministarstvu poljoprivede više ne govorite što to mi trebamo napraviti. Mi uvijek možemo napraviti više, ali vi sami možete učiniti najviše. Stoga neka mljekari prestanu vikati kupujmo hrvatsko mlijeko, a sami kupuju meso iz Mađarske. Stočari bi da se kupuje hrvatsko meso, a oni kupuju mlijeko iz Češke. Proizvođači šećera viču kupujmo hrvatski šećer, a kupuju sokove koji nisu iz Hrvatske. Kada uz svoj proizvod budete cijenili i one od svojih kolega, tek tada bi nam u cjelosti u Slavoniji moglo biti bolje”, rekao je Tolušić.

Najčitanije iz rubrike