Svijet
MERKEL OBEĆALA BLAGOSTANJE

Njemačka dobila koalicijsku vladu
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Predsjednici stranaka nove demokršćansko-socijaldemokratske koalicije potpisali su u ponedjeljak u Berlinu koalicijski ugovor te istodobno najavili brzo ostvarivanje političkih ciljeva sadržanih u ugovoru.

“Prije gotovo pola godine birači su nam dali zadatak za stvaranje stabilne vlade i put do toga je bio sve samo ne jednostavan”, rekla je aktualna i buduća njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel uoči potpisivanja koalicijskog ugovora, aludirajući na propale pregovore demokršćana sa zelenima i liberalima te na dugotrajne pregovore sa socijaldemokratima koji su uslijedili nakon toga. Njemačka kancelarka upozorila je na “mukotrpne i dugotrajne” pregovore koji su se na kraju, kako je rekla, isplatili. Nakon dogovora oko koalicijskog ugovora, koji je postignut u veljači, bio je potreban pozitivan ishod glasovanja članova SPD-a kako bi ugovor mogao stupiti na snagu. Ona je upozorila na to da se nakon pola godine potrage za stabilnom vladom sada nakupilo mnogo posla. “Mnogo je posla pred nama. Na gotovo svim područjima moramo brzo zasukati rukave”, rekla je aktualna i buduća njemačka kancelarka uoči potpisivanja koalicijskog ugovora. Ona je najavila ispunjenje obećanja “blagostanja za sve građane”.

“Blagostanje mora doprijeti do svih slojeva društva”, rekla je Merkel. Ona je najavila da će zajedno s francuskim partnerom Emmanuelom Macronom isto tako brzo prionuti poslu oko reformi Europske unije. “Ja ću vrlo brzo zajedno s vicekancelarom i ministrom financija Olafom Scholzom otputovati u Pariz kako bi započeli razgovore o reformama”, najavila je njemačka kancelarka. Vršitelj dužnosti predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Olaf Scholz posebice je upozorio na socijalnu dimenziju novog koalicijskog ugovora i najavio borbu za socijalni boljitak u čitavoj Europskoj uniji. “Jedan od središnjih zadataka nove koalicije bit će i daljnji razvoj Europske unije i pitanje kako se izboriti za više kvalitetnih radnih mjesta u Europi”, rekao je Scholz.H

Možda ste propustili...

PAPINA POTPORA MARAKEŠKOM SPORAZUMU

Prema migrantima treba biti suosjećajan

NATO ĆE RAZMOTRITI RAZINU ANGAŽMANA NA KOSOVU

Skupština Kosova usvojila zakone vezane uz formiranje Vojske Kosova

RAZRIJEŠEN MISTERIJ KOJI VUČIĆEVA VLADA SKRIVA JAKO DUGO

Blairove savjete Vučiću plaća Abu Dhabi zbog Beograda na vodi?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJED U BEOGRADU

Poruka Vučiću: "Stop krvavim košuljama"

2

PAPINA POTPORA MARAKEŠKOM SPORAZUMU

Prema migrantima treba biti suosjećajan

3