Svijet
WESS MITCHELL STIGAO NA BALKAN

SAD pripremio Srbiji uvjete za rješavanje kosovskog problema
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Vezani članci

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG:

Vučić priprema srpsku javnost za neovisno Kosovo

Trumpova administracija je Srbiji pripremila poseban “paket o Kosovu”, koji će već za koji dan biti predstavljen srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, te da se taj dokument s naglašenom geopolitičkom notom odnosi na status Kosova i da umnogome može odrediti daljnji strateški smjer Srbije. U američkom dokumentu predviđene su šire ovlasti Zajednice srpskih općina na Kosovu, koja bi bila “institucionalno povezana s potpredsjednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njezina rada i provođenja ovlasti”, a od Beograda se očekuje da ne otežava ulazak Kosova u međunarodne organizacije. Beogradske Večernje novosti pišu kako će Srbija zauzvrat, ako pristane na ta četiri uvjeta, biti omogućen ulazak u Europsku uniju, a SAD bi joj jamčio širu ekonomsku i diplomatsku potporu na međunarodnom planu.

Strateške točke

Kako doznaju Novosti, pozivajući se na anonimne diplomatske izvore, Trumpova je administracija nezadovoljna inertnošću Bruxellesa oko pitanja Kosova, a u vezi sa sve češćim najavama koje se mogu čuti sa srpske strane, o podjeli Kosova, Washingtonu ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sjever Kosova, gdje je većinsko stanovništvo srpsko, “jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom, koji su važne strateške točke”.

Specijalni Trumpov emisar, pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju, Wess Mitchell već je na Balkanu, u ponedjeljak i utorak je u Prištini, a u srijedu u Beogradu kako bi kosovskim i srpskim dužnosnicima, posebice Vučiću, osobno predstavio “paket o Kosovu”, jer on je taj, a ne vlada ili parlament, koji o svemu odlučuje. List također nagađa o posljedicama ako Vučić odbaci američki prijedlog.

- Prva posljedica već se nazire - blokada eurointegracija naše države, odnosno gubitak prilike da postanemo članica Europske unije. Drugi faktor rizika je, kako se procjenjuje, gubitak direktnih stranih investicija, poglavito iz država EU, što bi bio ogroman udarac za srpsko gospodarstvo, koje je u usponu. O svim tim crnim scenarijima srpskim je dužnosnicima “natuknuto” preko neslužbenih zapadnih diplomatskih kanala - pišu Večernje novosti ocjenjujući kako je ovaj dokument “još jedna pljuska europskoj diplomaciji, i to u njezinu dvorištu, u kojemu ona, evo, gotovo punih pet godina nije u stanju privoliti prištinsku administraciju na ispunjenje onoga na što se obvezala Bruxelleskim sporazumom”.

Prilika za bolje odnose

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kaže kako je susret s Mitchellom prilika za uspostavljanje boljih odnosa s Trumpovom administracijom, jer Clintonova “nije bila naklonjena Srbiji”, a Milovan Drecun, predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo, drži da se u američkom paketu Srbiji ne nudi ništa novo “i ne obećava ništa konkretno” te upozorava kako se “iza svega krije pokušaj da se opredjelimo za jednu stranu u geopolitičkom ratu između SAD-a i Rusije”.

- Čini mi se da sada Washington traži naš pristanak za ulazak Prištine u UN i da se tako odreknemo Kosova, a zauzvrat nam ne nudi ništa - mudruje Drecun. Politički analitičar Dragomir Anđelković drži kako “treba istjerati na čistac podrazumijeva li prijedlog da Srbija odblokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama i UN-u”, a ako je odgovor potvrdan, “prijedlog je neprihvatljiv”.

Miroslav FLEGO

Od Beograda se očekuje da ne otežava ulazak Kosova u međunarodne organizacije

Možda ste propustili...

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike