Regija
DAR ĐURE ZVONARIĆA

Učenicima poklonio limene modele 26 riba zavičaja
Objavljeno 13. ožujka, 2018.
Pano s bojenim modelima slatkovodnih riba darovan je za nastavu biologije OŠ Ladimirevci

LADIMIREVCI - Đuro Zvonarić (74) iz Ladimirevaca u svojoj je sredini desetljećima poznat kao strastveni ribič i veliki zaljubljenik u prirodu. Tu svoju ljubav ovih je dana na posve neobičan način odlučio prenijeti na mlade generacije – poklanjajući im vlastoručno izrađeno originalno učilo za nastavu prirode i biologije. Kako su pojasnili u Osnovnoj školi u Ladimirevcima, riječ je o panou s 26 modela slatkovodnih riba našeg šireg zavičaja, koje Đuro izrađuje od lima i ručno boji kako bi što vjernije prikazali određenu vrstu. Ravnatelj škole Damir Jakopiček i nastavnica biologije i kemije Tanja Pavić zahvalili su za poklon koji će se koristiti za potrebe nastave, ali i kao informativni pano na kojem učenici mogu upoznati riblji svijet slavonsko-baranjskih rijeka i voda stajaćica.

Rođen u Svetom Đurđu kraj Donjeg Miholjca, građevinski i galanterijski limar Đuro Zvonarić vrlo je rano otkrio dar za likovno, ali i pjesničko izražavanje. Svoj likovni talent uspješno je spojio s limarskim poslom, kojim se bavio cijeli svoj radni vijek. Kako nam je rekao, neobična priča o “limenim ribama” počela je sasvim slučajno prije gotovo četvrt stoljeća, kada je na jednom mjestu vidio ribu od lima koja je bila vrlo nevješto napravljena. Udruživši iskustvo s velikom kreativnošću, Đuro je došao na ideju da i sam pokuša izraditi takve ribe, no na drukčiji način. U izradu jednog modela uložio je svoje zlatne ruke, preciznost te dar za slikanje. Na svaku od riba, ovisno o veličini i vrsti, potroši između 10 i 60 sati, od čega najveći dio vremena otpada na slikanje bojama za željezo jer Đuro je pedantan detaljist i ne žali vremena da bi bio zadovoljan svojim djelom.

Panoom s 26 slatkovodnih riba Slavonije i Baranje Đuro se iznimno ponosi iako su njegove ruke iskrojile i kupole za crkve, križeve i druge predmete koji zahtijevaju iznimnu preciznost i vještinu.

Lidija ANIČIĆ
Izlaže, daruje ribičkim društvima

Svoje neobično umijeće Đuro je voljan prenijeti i mlađim generacijama i naučiti svakoga tko pokaže zanimanje za to, jer gotovo da nema ribičkog društva u Slavoniji i Baranji čije zidove ne krase Đurine ribe – najčešće one vrste po kojima određena društva nose ime. Svoje radove rado poklanja znancima i prijateljima te ribičkim i ostalim udrugama u mjestu i šire, a ponekad ih i izlaže na raznim sajmovima i prigodnim manifestacijama.

Na svaku od riba, ovisno o veličini i vrsti, potroši između 10 i 60 sati

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike