Kultura
IZ HRVATSKE, DIJASPORE I GOSTI IZ SUBOTICE

23. lutkarsko proljeće: Očekuju 20 tisuća gledatelja
Objavljeno 13. ožujka, 2018.
Predstave će se od 19. do 23. ožujka igrati u pet gradova, 21 općini i 11 mjesta

VUKOVAR - Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se od 19. do 23. ožujka. Riječ je o 23. izdanju manifestacije na kojem će sudjelovati 18 kazališta iz Hrvatske, dijaspore te gosti iz Subotice. Predstave će se igrati u pet gradova, 21 općini i 11 mjesta, a na konferenciji za novinare naglašeno je kako se očekuje da će predstave privući oko 20 tisuća gledatelja.

Svečano otvorenje održat će se u ponedjeljak, u 11 sati u Hrvatskom domu Vukovar, kada će Umjetnička akademija u Osijeku izvesti lutkarsku predstavu “U potrazi za čudovištima”. Istoga dana od 20 sati u Gradskom muzeju Vukovar održat će se dodjela povelja za životno djelo “Zvonko Festini” ovogodišnjim laureatima. Jasminka Mesarić dobit će povelju za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva, dok će Đuri Roiću pripasti povelja za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

Utemeljitelji i pokrovitelji manifestacije su Kazališna družina Asser Savus, Ministarstvo kulture RH, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatski centar UNIMA i Grad Vukovar. Himzo Nuhanović iz KD Asser Savus najavio je kako će uskoro dobiti status umjetničke organizacije.

- Asser Savus radi 26 godina, organizirali smo nekoliko velikih nacionalnih manifestacija te uvijek nastojimo nešto kreativno proširiti i dodati kako bi svake godine program bio drugačiji. Imamo sreću da se uz Lutkarsko proljeće veže i Svjetski dan lutkarstva. Posebno zahvaljujem Vukovarsko-srijemskoj županiji koja od prvoga dana prati i Festival glumca i Lutkarsko proljeće. Bez njih svega ovoga ne bi ni bilo. Hvala i Ministarstvu kulture koje se kasnije uključilo, prate nas korektno, ali osobno mislim nedovoljno, jer neki drugi festivali dobiju 4-5 puta više sredstava iako im programi nisu sadržajniji od našeg - rekao je Nuhanović, dodajući kako je domaćinstvo Lutkarskog proljeća preuzeo Grad Vukovar.

Manifestacija od prošle godine ima maskotu Pinokija.

- U srijedu, 21. ožujka, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u 18 sati bit će održan treći Susret književnika za djecu i mlade, na kojem ćemo prvi put dodijeliti i priznanja Tena i Tenica autorima pobjednicima natječaja za najbolji dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Na natječaj je prispjelo 36 radova, a prema odluci ocjenjivačkog suda nagradu Tena za autore starije od 18 godina dobit će Andrijana Grgičević iz Splita, dok će nagrada Tenica za dječje autore pripasti Ani Buće iz Slakovaca - naveo je Slaven Nuhanović.

Ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić najavila je popratni program, naglasivši kako im je u većini programa partner vukovarska OŠ Nikole Andrića. Prvog će dana manifestacije u Hrvatskom domu Vukovar, pola sata prije svečanog otvorenja, biti postavljena izložba “Lutke”, autorice Margarete Peršić, ilustratorice i autorice igračaka i lutaka.

U večernjim satima, od 19.30, u Gradskom muzeju Vukovar slijedi program nazvan Od festivala do festivala, izložba fotografija umjetničkog fotografa Petra Fabijana koje predstavljaju Reviju lutkarskih kazališta Rijeka.

U Hrvatskom domu Vukovar 20. ožujka bit će obilježen Svjetski dan pripovijedanja, a najavljeno je i održavanje radionica za odgojitelje. Voditelji će biti Margareta Peršić, Drenka Mayer i Vladimir Vočanec.

Dragana KORPOŠ

Vukovar

SVEČANO OTVORENJE JE 19. OŽUJKA U 11 SATI

Jasminka Mesarić dobit će povelju za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike