Mozaik
ILUSTRATOR TOMISLAV TORJANAC RODOM IZ ORAHOVICE

Jumbo plakati su mi novi izazov
Objavljeno 13. ožujka, 2018.
“Ružno pače”, koje je ilustrirao i prepričao, bila je jedna od najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga u 2017. godini

Kad u svijetu ilustracije spomenete ime Tomislava Torjanca, svi se odnose s velikim poštovanjem jer riječ je o jednom od definitivno najboljih svjetskih ilustratora koji iza sebe ima niz sjajnih ilustracija i pregršt vrijednih domaćih i svjetskih nagrada.

Možda ga mnogi Orahovčani i ne znaju i nisu svjesni kakva umjetnička veličina potječe iz njihova grada, ali Torjanac je danas jedan od najznačajnijih izdanaka Orahovice uopće. U proteklom razdoblju iza njega je ponovno mnoštvo vrhunskih uradaka, a uz ilustracije krenuo je i u prepričavanje dječjih priča te pokrenuo novu dimenziju svoga rada u obliku izrade jumbo plakata. Doista je neumoran umjetnik. Njegove se ilustracije redovito pojavljuju na raznim knjigama, a pred njim su i nove naslovnice slavnih autora.

Pomaci i iskoraci

- Naslovnice za zbirke priča “Sedam dobrih godina” Etgara Kereta i “Kad su Divovi hodali zemljom” Zorana Pilića prve su u nizu naslovnica koje planiram ilustrirati i dizajnirati ove godine. Volim raditi naslovnice, naročito za zbirke priča, jer uvijek je izazov sažeti i ujediniti ponekad potpuno različite priče u jedan vizual koji će ih “predstavljati” na policama knjižara, na internetu itd. S izraelskim piscem Etgarom Keretom već sam imao sreću surađivati prije nekoliko godina, radeći naslovnicu njegove zbirke priča “Iznenada netko pokuca”, a poslije sam ga upoznao i uživo u Zagrebu, tako da je urednik Roman Simić smatrao da bi bilo logično da Etgar i ja nastavimo suradnju. Osim toga, rad na seriji naslovnica izvrsna je prilika napraviti određene pomake i iskorake u vlastitom likovnom izričaju, što će se vidjeti u radovima koji dolaze - priča Torjanac, koji priču “Ružno pače” nije samo ilustrirao nego ju je i prepričao. Upravo ta knjiga izabrana je među najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2017. godine prema izboru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

- Bajka “Ružno pače” Hansa Christiana Andersena svima je dobro poznata i doživjela je bezbroj izdanja. Riječ je o klasiku s univerzalnom porukom o prihvaćanju različitosti. Prepričavši Andersenov tekst, nastojao sam ga prilagoditi novim generacijama i, na današnjoj djeci razumljiviji način, upozoriti na problematiku vršnjačkog nasilja (bullyinga), odnosno na važnost prihvaćanja djece koja su zbog bilo kojeg razloga drukčija i na neki su način “ružno pače” u odnosu prema svojim vršnjacima.

Suradnja s Urbanom

Povučena su, imaju poteškoće u učenju, slabijeg su imovinskog statusa itd. Osim toga, pače u slikovnici i drukčije je boje od žutih pačića i pilića, pa se to može prenijeti i na odnos prema manjinama. Priču sam namjerno prepričao u sadašnjem vremenu, u prezentu, nastojeći dodatno naglasiti da je bullying u današnje doba nažalost dosegnuo mnogo višu razinu nego u vrijeme kad je bajka nastala. U prepričanoj verziji teksta pripovjedač naziva glavnoga junaka samo “pače”, a pogrdan naziv “ružno pače” koriste drugi likovi, odrasli i, potom, njegovi vršnjaci. U pravilu, djeca preuzimaju ruganje od odraslih, tj. uče primjerom. Naravno, u slikovnici nije sve tako ozbiljno. Unutra ima i komičnih elemenata, kao što je lik nadmenog pijetla ili našminkane patkice s mobitelima - rekao nam je Torjanac i priznao kako posebno voli raditi za djecu.

- Čovjek uvijek polazi od sebe, jer drukčije ne ide. Od stvari koje su mi se urezale u sjećanje velik dio vezan je baš uz djetinjstvo, točnije slikovnice i tekstove za djecu. Mislim da je od goleme važnosti djecu izlagati kvalitetnim literarnim i likovnim sadržajima, jer to je nešto što će nositi sa sobom cijeli život. Osim toga, ne mislim da su slikovnice samo za djecu. Mislim da su najbolje slikovnice one koje se sviđaju i djeci i odraslima, a u pravilu je u njihovu nastajanju autor – bio on pisac, ilustrator ili oboje – dao svoj nesputani kreativni maksimum. Na prvu loptu, može se reći da dobre slikovnice vraćaju odrasle u djetinjstvo, no u idealnom slučaju dobra slikovnica podrazumijeva da će je odrasli angažirano čitati djeci i da će svako novo čitanje biti izazov za odrasle u smislu tumačenja i izmaštavanja objašnjenja djetetu za njemu nepoznate ili neobične motive i situacije u slikovnici - kaže Torjanac, koji se osim knjiga, okušao i kao ilustrator albuma Damira Urbana.

- Urban i ja poznajemo se dugi niz godina i stalno imamo neke ideje o suradnji. Kao što često biva s idejama, velik dio njih je “u stanju mirovanja”, tj. čeka pravi trenutak za realizaciju. Međutim, jedna je zaživjela i ove će godine biti potpuno provedena u djelo. Zasad ne bih rekao više od toga, neka ostane iznenađenje. Trenutačno radim na plakatu i pripadajućim vizualima za ovogodišnji FEKP (Festival europske kratke priče). Volim ilustrirati i dizajnirati plakate. Plakat koji sam napravio za dječju predstavu "Zora riđokosa" posebno mi je drag – zaključio je ovaj sjajni ilustrator.

Vladimir GRGURIĆ

Mislim da su najbolje slikovnice one koje se sviđaju i djeci i odraslima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike