Novosti
KONVENCIJA SDP-A

Hajduković: Možemo bolje, bit ćemo efikasnija oporba
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Na 7. izvještajno-tematskoj konvenciji SDP-a u subotu stranka je jednoglasno dobila i novi Statut kojim se, kako se tvrdi, ona dodatno demokratizira, a većinom glasova, uz šest protiv od oko tisuću delegata, usvojen je i novi stranački program nazvan “Za dobro društvo”.

Ključna je odrednica programa, naglasio je njegov glavni autor Davorko Vidović, “okrenutost prema budućnosti”. Istaknuo je da SDP u novom programu posebno ističe socijalno investiranje koje podrazumijeva da obrazovanje djece nije trošak, nego investicija u budućnost. Ustvrdio je i da je situacija na tržištu rada “sve prekarnija”, zbog čega SDP inzistira na ulaganju u ljude, od djece u vrtiću do starijih, i fokus stavlja na cjeloživotno učenje.

Amandmani

Prijedlog Statuta, čije je kreiranje predvodio na čelu Statutarne komisije član Predsjedništva Ivo Jelušić, delegati su nastojali izmijeniti sa 145 amandmana, od kojih veći dio ipak nije prihvaćen. Prošao je, međutim, amandman Peđe Grbina koji je tražio da se izborna konvencija stranke mora održati u roku od 180 dana nakon izbora, neovisno o tome jesu li bili redovni ili izvanredni. Time bi se onemogućilo predsjedniku stranke da izbjegne izbornu konvenciju u slučaju izvanrednih izbora. Amandmanom se na identičan način regulira i situacija na lokalnoj razini nakon lokalnih izbora. Također je prihvaćen Grbinov amandman kojim se osobama osuđenim za kaznena djela priječi kandidiranje i obnašanje stranačkih dužnosti te da općinski i županijski odbor mogu suspendirati člana protiv kojeg se vodi kazneni postupak iz kataloga koji će se utvrditi, pri čemu član može samostalno staviti članstvo u mirovanje i time ne opterećivati članstvo, a član je dužan obavijestiti glavnog tajnika o pokretanju postupka protiv njega.

Novim Statutom otežan je postupak smjenjivanja predsjednika stranke. Za razliku od dosadašnjeg Statuta po kojemu je za sazivanje izvanredne konvencije bio dovoljan zahtjev pet županijskih organizacija, po novome taj zahtjev pet županijskih organizacija dodatno još natpolovično mora odobriti Glavni odbor SDP-a.

Kritike

Na konvenciji SDP-a pod sloganom “Sve je na nama” predsjednik stranke Davor Bernardić rekao je kako SDP “otvara novo poglavlje socijaldemokracije u Hrvatskoj”, dodavši kako je za stranku bitno priznati i kritički se suočiti sa svime što posljednjih godina nije bilo dobro u njezinu radu.

Konvencija je prošla uglavnom bez posebnih disontnih tonova protivnika Davora Bernardića. Kritični su bili Mirando Mrsić i Peđa Grbin. Mrsić je kazao kako SDP, umjesto da se bori da bude prvi, danas se bori da ne bude treći (uz Živi zid i Most). Kritizirao je kazavši kako se stranka nije nametnula kao zaštitnik građana te je izjavio kako SDP ljudi pamte “po selfijima i satiri, a jesmo li ponudili rješenje u posljednjih godinu dana”. Grbin je kazao kako unatoč tome što Hrvatska ima “najgoru vladu u povijesti”, SDP nije prepoznat kao alternativa, jer građanima nije dao ideje i sadržaj.

Predsjednik Osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković u nedjelju je za Glas Slavonije prokomentirao konvenciju kazavši kako su izmjene stranačkog statuta i programa, koji nisu mijenjani dugi niz godina, velike stvari.

- Uveli smo puno novina. SDP je uvijek bio pionir u otvaranju stranke, u demokratizaciji unutarstranačkih procesa. Dobro je da ponovno postavljamo standarde. Između ostalog povećavamo udio žena na listama, bit će ih 50 posto na našim listama za Sabor, Europski parlament i županijske skupštine. Želimo im na ovaj način dati poticaj kako bi se čuo njihov glas - kazao je Hajduković.

Na upit da prokomentira istupe Mrsića i Grbina, Hajduković je kazao kako je sasvim normalno da unutar stranke postoje različita mišljenja, jer se sukobljavanjem različitih mišljenja dolazi do najboljih rješenja.

- Naravno da za taj sukob mišljenja postoji vrijeme i mjesto, a to su stranačka tijela, pa i konvencija stranke. Kolege su iznijeli svoje stavove i drago mi je da su ih svi čuli. Otvorena smo stranka. Naravno da možemo bolje. Tomu moramo težiti, a mislim da je i ova konvencija korak prema tome. Radit ćemo više i bit ćemo efikasnija i vidljivija oporba. I sada imamo niz zakonskih prijedloga u proceduri, no često naše inicijative nemaju željeni učinak u javnosti. Zbog toga se i moramo više posvetiti radu s ljudima - ističe Hajduković.

Igor MIKULIĆ/H
OPORBA MORA BITI JEDINSTVENA

“SDP je vodeća i svakako najjača oporbena stranka. Oporba mora biti jedinstvenija po nekim pitanjima. Pokazalo se da je to moguće. Sami gosti na našoj konvenciji dokazuju da je SDP i dalje lider i lider će i ostati. Bili su nam gosti iz HSS-a, Glasa, HSU-a, sindikata, što je novost. Imali smo i mnogo stranih gostiju koji su nas došli podržati, primjerice potpredsjednik slovenske vlade”, kazao je Hajduković odgovarajući na pitanje je li SDP lider oporbe i može li okupiti i predvoditi ujedinjeniju oporbu.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?