Novosti
DAN HRVATSKIH BRANITELJA VUKOVARA

Mladi moraju znati što je bilo u danima ponosa i slave
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom za sve poginule i nestale branitelje Vukovara i svečanom akademijom u Hrvatskom domu Vukovar, u subotu je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

Veliko postrojavanje nenaoružanih odreda za bivšu općinu Vukovar održano je 10. ožujka 1991. godine u Bogdanovcima, a na sastanku svih braniteljskih udruga Vukovara 2014. godine većina se suglasila da se 10. ožujka obilježava kao Dan hrvatskih branitelja Vukovara. Ministar obrane RH Damir Krstičević izrazio je poštovanje i odao priznanje hrabrim hrvatskim braniteljima, čijom zaslugom danas živimo u miru i slobodi.

- Vukovar je uvijek simbol otpora, obrane i pobjede u Domovinskom ratu. Hrvatska je vojska jako povezana s Vukovarom i drago mi je što smo vratili svečanost završetka vojnih škola u Vukovar, posebice jer smo prošle godine vratili Hrvatsku vojsku u Vukovar, gdje je u funkciji sigurnosti i pomoći lokalnom stanovništvu - poručio je Krstičević.

Ante Deur, savjetnik za branitelje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, naveo je kako se prisjećamo svih poginulih i umrlih te nestalih hrvatskih branitelja i civila, čije obitelji još uvijek tragaju za njima. Naglasio je kako tim obiteljima treba dati snagu i učiniti sve kako bi istina o sudbinama nestalih bila rasvijetljena.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je kako se prisjećamo 10. ožujka 1991. godine, kada su u Bogdanovcima, u organizaciji HDZ-a, na čelu s Tomislavom Merčepom, prvi put postrojeni nenaoružani odredi koji su najavili sve što će se poslije dogoditi.

- Često zapostavljamo i zaboravljamo taj datum, ali zato smo ga i odabrali kao Dan hrvatskih branitelja Vukovara, jer je u tom trenutku u bivšoj državi trebala neizmjerno velika hrabrost i ljubav za stati nenaoružan i postrojiti se pred očima svih službi i doušnika iz onog vremena. Upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima danas imamo slobodni Vukovar i slobodnu Hrvatsku - rekao je Penava.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je kako treba pamtiti tešku situaciju 1991. godine te zahvaliti svima koji su dali živote za Vukovar i Hrvatsku,

- Danas na tim temeljima gradimo bolju domovinu. Činimo to na drugi način, radnim mjestima za spas istoka Hrvatske, bez puške i metka, ali s domoljubljem i zajedništvom - naveo je Galić.

Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara izjavio je kako je prvo postrojavanje u Bogdanovcima bilo okosnica stvaranja legendarne 204. brigade.

- Okupilo se oko 2500 nenaoružanih branitelja, a da toga nije bilo tko zna što bi se 1991. dogodilo u Vukovaru. Da nije bilo Merčepa i tadašnje dobre organizacije, vjerujem da se grad se ne bi uspio održati ni dva tjedna. Ovako smo pružili priliku ostalim dijelovima Hrvatske da se naoružaju i obrane. Imali smo više volje i srca nego naoružanja, no uspjeli smo ih zaustaviti da ne prodru dublje i ne naprave više štete u Hrvatskoj. Platili smo najveću cijenu, ali dobili smo Hrvatsku, i to je najvažnije - rekao je Josić, i dodao kako je u obranu i stvaranje zemlje utkano mnogo života te o tome treba svakodnevno govoriti kako bi mladi u Hrvatskoj znali što je bilo u danima ponosa i slave.

Dragana KORPOŠ
MINISTRU DAROVANA ZASTAVA

Gradonačelnik Penava ministru Krstičeviću, u ime Grada Vukovara, darovao je zastavu koja je vijorila u studenome prošle godine na Vodotornju. Pojasnio je kako je riječ o autentičnom znaku pažnje i zahvale za sve što je učinio za Vukovar.