Ekonomija
NAVODNJAVANJE - NASUŠNA POTREBA

Za natapanje polja 114,5 milijuna kuna u tri godine
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Kvalitetnija žetva ono je što je svakom poljoprivrednom proizvođaču svake godine najvažnije, a uz nju je vezano i navodnjavanje, o čemu je na posljednjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije donesen važan dokument.

Riječ je o Programu provedbe Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama Osječko-baranjske županije, a prije nekoliko dana župan Ivan Anušić o tome je razgovarao sa stručnjacima Hrvatskih voda - Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu i njihovim direktorom Željkom Kovačevićem.

Uz pomoć EU

Spomenuto je tom prigodom kako navodnjavanje više ne smije biti, slikovito se izrazimo, crijevo bez vode. Klima utječe na usjeve i samo govoriti o nasušnoj potrebi navodnjavanja, koje bi hrvatskoj žitnici omogućilo da dade maksimum koji se od nje očekuje, a ništa ne poduzimati, ne vrijedi. To nam je na Agroglasovu znanstvenom skupu potvrdio akademik Ferdo Bašić rekavši kako je cijeli svoj znanstveni dio života posvetio, između ostaloga, i navodnjavanju, kojim se poboljšava kvaliteta tla i rodnost, te da je za sve to vrijeme primijetio kako se o toj problematici više priča a manje poduzima.

Tomu je, na zadovoljstvo ratara, očito došao kraj. Naime, prema Anušićevim riječima, trenutno se radi na 14 sustava navodnjavanja, a Kovačević je izjavio da Hrvatske vode sustave navodnjavanja za Županiju vode “komisiono”. “To znači da mi izrađujemo projektnu dokumentaciju, nabavu tih usluga, a u pregovorima smo da poslije čak i izgradnja tih sustava ide preko Hrvatskih voda. Riječ je o navodnjavanju na području Osječko-baranjske županije, znači, na području Poljoprivrednog instituta, na području sustava navodnjavanja Dalj, na području sustava navodnjavanja Velika šuma - Mali rit i na području sustava navodnjavanja Budimci, za koje je spremna građevinska dozvola i koje ćemo u svibnju aplicirati na Ruralni razvoj i fondove Europske unije te tako započeti sveobuhvatan projekt sustavnog navodnjavanja i stvaranja pretpostavki za razvijanje poljoprivredne proizvodnje. Ono što je bitno kazati jest da već imamo i definirane korisnike. Svi skupa - Hrvatske vode, Županija i resorna ministarstva - moramo naći načine kako tim sustavima u budućnosti kvalitetno upravljati i pronaći optimalne modele u svrhu razvoja navodnjavanja - kazao je Kovačević, dodavši kako se prijavljuju na EU sufinanciranje u omjeru 80 - 20 posto.

Bez alternative

- Četiri velika sustava za navodnjavanje praktički su u pripremnoj fazi da se prijave na natječaj i da budu realizirani, ali mi zapravo radimo na ukupno 14 sustava za navodnjavanje. Jedan je već u funkciji, a i ostalih će 13 biti vrlo brzo u funkciji. Neki su u fazi pripreme dokumentacije, neki su završili s dokumentacijom, a neki su, kako je rekao direktor Kovačević, u fazi prijave. Sustavi navodnjavanja za budućnost Osječko-baranjske županije nemaju alternativu, moramo ih graditi, jer očito je da su klimatske promjene toliko jake da smo prošle ljetne sezone bili gotovo bez kiše, a sada pak imamo previše vode. Moramo se početi prilagođavati novim okolnostima, a navodnjavanje će apsolutno pomoći onome što mi ovdje u Osječko-baranjskoj županiji radimo, to jest onima koji proizvode, rade i žive od zemlje, poručuje župan Anušić.

Darko PEJIĆ
BESPLATNO PET GODINA UMJESTO TRI?

Program je planski dokument koji se provodi u skladu s godišnjim ugovorima s Hrvatskim vodama i njime Skupština Županije utvrđuje raspored sredstava planiranih u županijskom proračunu za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020., namijenjenih za izradu projektne i druge dokumentacije te izgradnju sustava navodnjavanja. Za provođenje toga programa u proračunu Županije za 2018. i projekcijama za 2019. i 2020. za izradu projektne i druge dokumentacije te izgradnju sustava predviđen je ukupni iznos od 114.500.000 kuna. Anušić je iznio i prijedlog da se rok korištenja bez plaćanja potrošene vode s tri godine produži na pet.

DINAMIKA ULAGANJA

U 2018.

28,500.000 kn

U 2019.

43,000.000 kn

U 2020.

43,000.000 kn

Možda ste propustili...

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete