Regija
USKRSNICE U BELOM MANASTIRU

Umirovljenicima po 150 kn
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

BELI MANASTIR

U ponedjeljak, 19. ožujka, počinje isplata uskrsnica belomanastirskim umirovljenicima čija mjesečna mirovina iznosi 2500 kuna i manje. Svaki će od njih dobiti po 150 kuna, kao i korisnici jednokratne novčane pomoći Centra za socijalnu skrb koji po svoj uskrsni (novčani) dar mogu doći u prostorije gradske uprave u srijedu ili četvrtak (14. ili 15. ožujka), od 9 do 13 sati. Za isplatu jednokratnih novčanih pomoći (uskrsnica), belomanastirskim je umirovljenicima, kao i prošle godine, u gradskom proračunu osigurano više od 200.000 kuna. Lani je, podsjetimo, uskrsnicu primilo približno 1400 umirovljenika, a većina ih je bila zadovoljna iznosom. “I 150 kuna bolje je nego ništa”, reklo nam je tijekom prošlogodišnje isplate niz anketiranih.

Za razliku od proteklih godina ove se godine nisu lomila koplja zbog cenzusa od 2500 kuna. Podsjetimo, gradski vijećnik Ivan Šutalo (HSU), godinama se zauzimao za podizanje cenzusa, odnosno njegovo vraćanje na staro, podsjećajući kako su od 2005. do 2012. godine uskrsnicu primali svi umirovljenici s područja grada Belog Manastira, njih otprilike 2350. No, isticao je, od 2012. godine, kada je uveden cenzus od 3000 kuna, počinje rapidno i kontinuirano smanjenje broja umirovljenika koji primaju ovaj oblik pomoći. Tako je 2012. godine uskrsnicu dobilo 500-tinjak umirovljenika manje nego godinu ranije zbog neznatnih povećanja mirovina bez uskrsnice ostalo je 2013. godine daljnjih 30 umirovljenika, dok je 2014. godine bez nje ostalo još njih 90. Pretprošle godine, kada je uveden cenzus od 2500 kuna, uskrsnicu je primilo približno 1000 umirovljenika manje nego u razdoblju kada cenzusa nije bilo. Tadašnji gradonačelnik Ivan Doboš uzvraćao je kako gotovo ne postoje jedinice lokalne samouprave gdje je cenzus određen za isplatu uskrsnica veći od belomanastirskog, a s njim se, očito, slaže i aktualni gradonačelnik Tomislav Rob. I on tvrdi kako je socijalni program jedinog baranjskog grada jedan od boljih u regiji. Bio je to i proteklih godina, ali su u njega uvrštene još neke nove stavke te veće subvencije.

- U prvom redu to se odnosi na broj stipendija, dakako, sukladno proračunskim sredstvima te povećanje naknada za novorođenčad - ističe Rob, naglašavajući kako je u 2017. godini Grad iz proračuna izdvojio više od 1,4 milijuna kuna za socijalna davanja, od čega više od 50.000 kuna za jednokratne novčane pomoći. Iz gradske su blagajne subvencionirane stanarine, odvoz otpada, komunalne naknade i slično, za što je izdvojeno više od 200.000 kuna. Premda je naglasak stavljen na najosjetljivije skupine (socijalno ugrožene građane, novorođenu djecu i umirovljenike), Grad skrbi i za ostale sugrađane, pa je subvencionirano ljetovanje djece iz OŠ dr. Franje Tuđmana i OŠ Šećerana s 40-ak tisuća kuna, a participacija u cijeni vrtića iznosi više od 50.000 kuna… Veće su i naknade za novorođenčad koje su od 1. siječnja po 2000 kuna za novorođeno dijete, što je dvostruko više nego do sada.

Ivica GETTO
RASPORED DIJELJENJA USKRSNICA

Pomoć će se dijeliti u prostorijama gradske uprave Belog Manastira, Ulica kralja Tomislava 53, na prvom katu, od 9 do 13 sati prema sljedećem rasporedu početnog slova prezimena: A - D 19. ožujka (ponedjeljak), DŽ - K 20. ožujka (utorak), L - N 21. ožujka (srijeda), O - S 22. ožujka (četvrtak) i Š - Ž 23. ožujka (petak). Ako netko nije u mogućnosti podići novac prema navedenom rasporedu, moći će to učiniti naknadno, ali najkasnije do 30. ožujka. Korisnik po novac mora doći osobno i sa sobom obvezno ponijeti osobnu iskaznicu radi identifikacije te posljednji odrezak od mirovine.

1400

umirovljenika s područja grada dobit će za Uskrs jednokratnu novčanu pomoć

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike