Regija
PODUZETNIČKI INKUBATOR

Lista čekanja na prostor u Poletu postaje sve duža
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

BELIŠĆE

Kada je na temelju Odluke Gradskog vijeća Belišća 1. siječnja 2014. godine počeo raditi Poduzetnički inkubator Polet d.o.o. za razvoj poduzetništva, samo su rijetki mogli naslutiti da će četiri godine kasnije prostor u toj instituciji biti jedan od najtraženijih u gradu i da će lista čekanja za njega iz godine u godinu biti sve duža.

Olakšice

- Ova poduzetničko-potporna institucija osnovana je radi unaprjeđenja poduzetničke infrastrukture, pokretanja gospodarskog razvoja, stvaranja pozitivne klime za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, jačanja konkurentnosti i povećanja zaposlenosti, ali i kao pomoć i potpora poduzetnicima u njihovu razvoju omogućavanjem dostupnosti poslovnih usluga i resursa, uključujući radne poslovne prostore prema povoljnijim uvjetima za poduzetnike početnike od prve do treće godine poslovanja - naglašava direktorica Poleta Karolina Štefan Bugarinović.

Poduzetnički inkubator smješten je u poslovnom objektu koji je u vlasništvu Grada Belišća, preuređen je sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta, Grada Belišća i Osječko-baranjske županije te su tako stvoreni uvjeti za otvaranje devet proizvodno poslovnih prostora. Obnova objekta, zajedno s projektnom dokumentacijom i opremanjem, iznosila je 2.959.391 kuna.

Poduzetnicima početnicima koji se bave proizvodnim i uslužnim djelatnostima u inkubatoru Polet subvencionira se zakupnina za sve tri godine poslovanja do čak 100 posto ugovorene zakupnine godišnje, a za sve stanare subvencioniraju se i svi troškovi komunalnih usluga i toplinske energije, ali i troškovi električne energije dobivene iz ekoloških izvora, preko solarne elektrane, u čiju je gradnju uloženo 442.675 kuna.

Čekaju natječaj

- Trenutačno su u Poduzetničkom inkubatoru Polet popunjeni svi poslovni prostori za obavljanje proizvodnih i uslužnih djelatnosti te postoji velik interes poduzetnika za dodatnim proizvodnim poslovnim prostorima. Stoga je krajem 2016. godine izrađena kompletna projektna dokumentacija, a u 2017. godini ishodili smo i građevinsku dozvolu za gradnju novog proizvodnog poduzetničkog inkubatora na adresi Dolac bb - kaže direktorica Štefan Bugarinović te dodaje:

- S obzirom na to da je riječ o projektu čije ostvarenje zahtijeva angažiranje velikih financijskih sredstava, prvi korak u tom procesu, izrađena projektna dokumentacija i ishođenje građevinske dozvole, završen je. Za kompletnu realizaciju čekamo ponovno raspisivanje odgovarajućeg natječaja resornog ministarstva na koji ćemo aplicirati. Ukupna vrijednost planiranog projekta gradnje i opremanja novog inkubatora iznosi oko 4,9 milijuna kuna.

Zadovoljstvo razvojem događaja ne krije ni gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji ističe kako je upravo popunjenost inkubatora i lista čekanja snažan poticaj Gradu da kroz nadolazeće projekte što prije sagradi još jedan poduzetnički inkubator. Poduzetnički inkubator Polet i Lokalna razvojna agencija grada Belišća kao poduzetničko-potporne institucije svojim uslugama konkretnim znanjem i vještinama osiguravaju potpunu potporu svim poduzetnicima na području Belišća. Tako osiguravaju brži protok informacija i dostupnost svih svojih usluga namijenjenih poduzetnicima na jednome mjestu, omogućavaju razvoj poslovnih pothvata, potiču bolju produktivnost poduzetnika, bržu komercijalizaciju inovacija, bolji plasman proizvoda i usluga na tržište, poručili su.

Lidija ANIČIĆ
TKO SU SVE STANARI POLETA

U Poduzetničkom inkubatoru Polet danas su stanari Tepeš bravarski obrt, Dado Safety team uslužni obrt, Obrt Interijeri Grgurić, Papir rola obrt za proizvodnju od papira i ostale usluge, Centurion d.o.o. za inženjerstvo i proizvodnju strojeva, Best it obrt za računalne usluge, Lokalna razvojna agencija Grada Belišća d.o.o., Hedge j.d.o.o. te Cube it j.d.o.o. za informatiku, trgovinu i usluge.

4,9

milijuna kuna ukupna je vrijednost gradnje i opremanja novog inkubatora

pogodnosti

MANJI TROŠKOVI I BOLJI PLASMAN NA TRŽIŠTU

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike