Regija
KONFERENCIJA MEDICINSKIH SESTARA

Pogreške u zdravstvu najmanje se toleriraju
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

NAŠICE

U hotelu Park Panolija u Našicama održana je 8. konferencija medicinskih sestara i tehničara koji rade u djelatnosti anestezije i ambulanti za bol te jedinicama za kvalitetu u organizaciji Društva za kvalitetu i suorganizaciji Društva za suzbijanje boli i Opće županijske bolnice Našice. Na konferenciji su sudjelovale medicinske sestre/tehničari iz cijele Hrvatske, a program je uključivao različite sadržaje iz područja zdravstvenog sustava. Domaći stručnjaci iz različitih područja zdravstva iznijeli su nova saznanja te ponudili razmjenu iskustava sa sudionicima konferencije. Naglasci su bili na prevenciji pogrešaka u zdravstvenom sustavu, a predstavljeni su i standardni postupci u prevenciji bolničke infekcije. Sudionici su mogli poslušati i niz predavanja o boli kao indikatoru kvalitete zdravstvene njege.

U ime domaćina i suorganizatora pozdrave su uputili pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo glavna sestra OŽB-a Našice Zvjezdana Gvozdanović, ravnatelj OŽB-a Našice dr. Hrvoje Šimić i predsjednica Društva za kvalitetu Hrvatske udruge medicinskih sestara Josipa Bišćan.

Konferencija je počela izlaganjem o osječkom modelu minimalno invazivnog liječenja boli i nastavila se nizom predavanja o pogreškama pri primjeni transfuzije, medicinskoj pogreški - ljudski faktor, prevenciji pogrešaka kod kirurških zahvata, sprječavanju medikacijskih pogrešaka iz sestrinske perspektive, kirurškoj kontrolnoj listi u OŽB-u Našice, pokazatelju kvalitete zdravstvene skrbi, procjeni boli tijekom trijaže na Odjelu hitne medicine, upravljanju postoperacijskom boli kralježnice, zdravstvenoj djelatnosti u Našicama i gravitirajućem području, zdravstvenoj njezi agresivnog pacijenta i razvoju palijativne skrbi u OŽB-u Našice.

Predsjednica Društva za kvalitetu Josipa Bišćan istaknula je da su ovakvi susreti medicinskih sestara prilika za zajedničko pronalaženje rješenja u problematici zdravstvenog djelovanja.

- I u zdravstvenom sustavu događaju se pogreške, ali se one najmanje toleriraju. Zaboravlja se da se cijeli proces rada sastoji od mnogo dijagnostičkih postupaka liječnika, sestara, tehničara i drugog osoblja, te da se bolnice suočavaju s manjkom kvalitetnih kadrova i opreme. Ukazivanjem, prijavljivanjem i osvješćivanjem pogrešaka želimo ih svesti na najmanju moguću mjeru. Na ovakvim skupovima medicinske sestre i tehničari proširuju svoja znanja, vještine i motiviranost i u primjeni različitih tehnika u suzbijanju boli i postupaka u prevenciji bolničkih infekcija – rekla je Josipa Bišćan. Zaahvalila je Općoj županijskoj bolnici za domaćinstvo te pohvalila organizaciju konferencije, ali i funkcioniranje ustanove.

Snježana FRIDL
PRVA SESTRINSKA EDUKACIJA U NAŠICAMA

- Zahvalni smo Društvu za kvalitetu što nas je prepoznalo kao dobru destinaciju za konferenciju. Ovo je veliki napredak i mogućnost edukacije naših sestara i tehničara koji su do sada odlazili u glavni grad, ili u druge gradove. Ovo je velika pomoć i nadogradnja u stjecanju znanja kako bismo spriječili neželjene događaje i kako bismo došli do poboljšanja u našem svakodnevnom radu. Do sada nije bilo ovakve sestrinske edukacije u Našicama – naglasila je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo - glavna sestra OŽB-a Našice Zvjezdana Gvozdanović

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca