Regija
JOŠ JEDNA AKCIJA ZA MALOG DORIANA DVORNIĆA

PSIOS dijelio grah,
donirano 5000 kuna
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

BELI MANASTIR

Ni protekli vikend u Baranji nije prošao, a da nije bila organizirana humanitarna akcija za liječenje dvogodišnjeg Doriana Dvornića, dječaka kojemu su zatajila oba bubrega pa je nužna transplantacija. Nakon što su humanitarne akcije organizirali belomanastirski sportaši, baranjski fotografi, folkloraši, članovi brojnih udruga..., proteklog su vikenda to učinili organizatori belomanastirske Grahijade - udruga PSIOS. Na središnjem su trgu u subotu, već tradicionalno, kuhali približno 120 litara graha koji su besplatno dijelili Belomanastircima i svim prolaznicima gradskim trgom. Na trgu je bila postavljena kutija udruge Prijatelji svetog Martina, koja se također priključila humanitarnoj akciji, a u kojoj je završilo nešto manje od 5000 kuna.

- Za liječenje malog Doriana otvorili smo i poseban račun na koji ćemo u iduća tri mjeseca uplaćivati prikupljena sredstva i na kraju ih predati obitelji Dvornić - objašnjava Igor Jakobfi, predsjednik udruge Prijatelji svetog Martina, napominjući kako su tromjesečnu akciju nazvali “Dorianovo zdravo i sretno djetinjstvo”.

Na središnji gradski trg došao je i gradonačelnik Belog Manastira Tomisav Rob i nazočnima zahvalio na donacijama za malog Doriana, podsjetivši kako se u humanitarnu akciju uključio i Grad Beli Manastir. Važno je istaknuti kako su PSIOS-ovci dio skuhanog graha namijenili udruzi Oaza, koja ga je pak podijelila svojim korisnicima koji već dva mjeseca nemaju topli obrok.

Svima je zahvalila i Dorianova baka Radmila Dvornić, koja je u središte grada stigla u društvu unuke, Dorianove starije sestre Lane.

- Kada se sjetim svega, oživljavanja, upitnog dolaska do Zagreba i ostaloga što je Doriana snašlo, presretna sam što vidim da je uspjelo. Zahvalna sam svima koji sudjeluju u organizacijama humanitarnih akcija i ljudima dobre volje koji na bilo koji način pomažu - kaže baka Radmila, u nadi da će liječenje biti uspješno završeno. Zbog vlastitih zdravstvenih problema u posljednje vrijeme Doriana rijetko viđa, ali je sigurna da vrlo brzo tome neće biti tako.

- Borac je moj Dorian, pravi bakin junak - kaže.

Nade da će liječenje biti uspješno potkrjepljuje i potvrda da je moguća transplantacija bubrega Dorianova oca Momira.

- Potvrđeno je da moj bubreg Dorianu odgovara. Sada se moram podvrgnuti daljnjim pretragama koje traju između mjesec i pol i dva mjeseca. Postoji mogućnost da prije transplantacije sam odem u Italiju kako bi se liječnici uvjerili jesam li spreman, ali to još ne mogu sa sigurnošću tvrditi. U svakom slučaju, nadam se da će transplantacija biti izvršena za dva mjeseca - kaže otac Momir, sretan što će sinu moći dati bubreg. Još uvijek ne zna koliko će ih sve skupa koštati.

HZZO, podsjetimo, financira transplantaciju, ali ne i ostale troškove. Raspitujući se kod ljudi koji su imali sličnih problema, Dvornići ističu kako je nekima bilo potrebno desetak, a nekima i oko 30 tisuća eura, što ovisi o nizu okolnosti. Dorian je trenutačno u bolnici, a njegovi roditelji još uvijek traže prikladan smještaj u Zagrebu kako bi mogli biti svi zajedno, uključujući i sestru. Ivica Getto

Na peritonejskoj dijalizi

Podsjetimo, Dorian je rođen kao zdravo dijete, a uoči lanjskog Uskrsa na usta mu je potekla krv. Stanje se naglo počelo pogoršavati pa je hitno upućen u Zagreb. Iako su ga na Rebru nekoliko puta morali oživljavati, djelomice se oporavio. No zatajila su jetra i bubrezi. Srećom, jetra su opet proradila, ali bubrezi se nisu oporavili pa je na peritonejskoj dijalizi.

Računi za pomoć Dorianu

Dorianovi roditelji, Momir i Renata, otvorili su kunski i devizni račun u belomanastirskoj poslovnici PBZ-a. Svi oni koji im žele pomoći to mogu uplatom na IBAN HR44 2340 0093 2321 9172 7 ili na devizni račun HR75 2340 0093 2321 9175 1.

PSIOS-ovci dio skuhanog graha namijenili su korisnicima Oaze koji već dva mjeseca nemaju topli obrok

Dorianu će bubreg najvjerojatnije donirati otac Momir

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike