Osijek
25. OBLJETNICA 201. TOPNIČKO-RAKETNE BRIGADE

Protuzračna obrana pomogla
je u obrani Slavonije od agresije
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Svečanom akademijom u Domu Hrvatske vojske te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule hrvatske branitelje u Kapelici mira na lijevoj obali Drave obilježena je u subotu 25. obljetnica 201. topničko-raketne brigade protuzračne obrane Hrvatske vojske.

Umirovljeni brigadir Franjo Kesegi osvrnuo se na razvoj roda i postrojbi protuzračne obrane na području Slavonije, evocirajući uspomene s početka Domovinskog rata i trenutke u kojima je 1991. i 1992. godine ustrojena bojna protuzračne obrane u sastavu Treće gardijske brigade Hrvatske vojske, od Osijeka, Požege, Slavonskog Broda i Vinkovaca i Đakova, sve do 1993., kada je osnovana brigada koja je ujedinila sve te samostalne bojne protuzračne obrane. Na ovoj svečanosti nazočnima se obratio i prvi zapovjednik 201. topničko-raketne brigade protuzračne obrane brigadir Boris Ćaleta Car. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa “Zrinski.” Kako nam je rekao Franjo Kesegi, jedan od zapovjednika 201. topničko-raketne brigade, prvi načelnik stožera i zapovjednik Prve bojne PZO-a 1991. godine, protuzračna obrana bila je važna sastavnica brigada Zbora narodne garde i Hrvatske vojske koje su intenzivno stvarane 1991. godine.

Tako je u sklopu Treće gardijske brigade ustrojen Prvi topničko-raketni divizion protuzračne obrane, a slične su postrojbe ustrojene i u 106. (osječkoj), 108. (brodskoj), 109. (vinkovačkoj), 122. (đakovačkoj) i 123. (požeškoj) brigadi već 1991., istaknuo je Kesegi. Dodao je da su ti divizioni dali izniman doprinos tijekom najžešćih djelovanja neprijateljskog zrakoplovstva, od rujna 1991. na prostoru Slavoniji pa do listopada 1992. tijekom borbi u hrvatskoj Posavini. Posljedica bojnog djelovanja protuzračne obrane, istaknuo je Kesegi, vidljive su i zbog činjenice da je oboreno i onesposobljeno više desetaka neprijateljskih zrakoplova, čime je uništen moral njihovih pilota, pružajući mir ostalim strukturama, vojnim i civilnim, te mogućnost nesmetanih priprema za buduće vojne operacije. Prema njegovim riječima, tijekom Domovinskog rata te su postrojbe izgubile četiri pripadnika, a 36 pripadnika postrojbi protuzračne obrane je ranjeno. Brigada je ustrojena 1993. objedinjavajući pojedinačne divizione zbog lakšeg vođenja i zapovijedanja te usklađenog djelovanja ostalih sastavnica oružanih snaga koje su se razvijale, poput zračnog motrenja i javljanja te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čija je jedna od zadaća također zračna obrana, odnosno uspostavljanje prevlasti u zračnom prostoru, naglasio je Kesegi.

- Sredstva s kojima smo na početku Domovinskog rata raspolagali bila su skromna, mahom je riječ o naoružanju otetom od JNA, ali imali smo visok moral, snažno domoljublje i prkos koji nas je jačao i tjerao naprijed. S tim naoružanjem koje smo imali iz dana u dan smo rasli, opremali se i nabavljali ga unatoč embargu međunarodne zajednice. Zajedno s našom 201. topničko-raketnom brigadom, ustrojene su u to doba i 202. (zagrebačka), 203. (riječka) i 204. (splitska) brigada - istaknuo je umirovljeni brigadir Franjo Kesegi.

Draško CELING
Najčitanije iz rubrike