Osijek
ŽIVNULA BURZA

Osječani najviše ulažu u hrvatske dionice!
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Iako Osječka burza formalno ne postoji još od devedesetih godina, Osječani i danas značajno ulažu u dionice i druge vrijednosne papire, a to im omogućavaju upravo podružnice velikih hrvatskih brokerskih kuća koje djeluju kao članovi Zagrebačke burze – trenutačno jedinog uređenog tržišta dionica u Republici Hrvatskoj.

Naime, među nekolicinom brokera u Osijeku prednjače oni iz FIMA Vrijednosnica d.o.o. i Hita vrijednosnica d.d., koji uz trgovanje domaćim dionicama omogućavaju i pristup najpoznatijim svjetskim burzama. Složeno stanje investitora i brokera u Osijeku, ali i cjelokupnoj Hrvatskoj, najbolje nam je predstavio Vlatko Kesegić – broker i investicijski savjetnik iz osječke podružnice tvrtke FIMA Vrijednosnice.

- Konkurencija u Osijeku značajno je manja u odnosu na vremena prije financijske krize prije desetak godina, što se i može razumjeti, s obzirom na smanjenu trgovinsku aktivnost i stagnaciju cijena dionica na Zagrebačkoj burzi. Slična situacija vlada i diljem Hrvatske, što potvrđuje činjenica da je osim velikih banaka na burzi protekloga mjeseca bilo aktivno samo šest neovisnih investicijskih društava - objasnio je Kesegić, ukazujući na višestruko slabije rezultate brokera u Hrvatskoj u odnosu na uspješnu 2007. Naime, to krizno desetogodišnje razdoblje preživjele su samo brokerske kuće koje su racionalizirale troškove i proširile ponudu svojih usluga, a među njima je upravo tvrtka FIMA Vrijednosnice koja danas nudi i trgovanje na velikim inozemnim burzama, poput New Yorka SE i Nasdaqa. FIMA Vrijednosnice jedno je od najstarijih društava za poslovanje vrijednosnim papirima u Hrvatskoj, a uz podružnice u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu, već je 20 godina prisutna u Osijeku gdje je izgradila značajnu bazu klijenata iz cijele Slavonije i Baranje.

- Zainteresiranost Osječana za trgovanjem na burzi varira dugi niz godina u različitim ciklusima, od velikih ulaganja u popularne dionice HT-a 2007. godine, do recesije gospodarstva i višegodišnje stagnacije dionica. Oporavkom cjelokupnog tržišta početkom prošle godine, primijetili smo da se veliki broj postojećih klijenata ponovno aktivira u trgovanje, a očita je zainteresiranost i generacije novih, mlađih ulagača, koji se educiraju o tržištu kapitala, otvaraju račune i plasiraju dio ušteđevine u hrvatske dionice - pojašnjava osječki broker, naglašavajući kako je struktura aktivnih klijenata zbilja raznolika, od studenata, branitelja, poduzetnika, odvjetnika, pa sve do umirovljenika.

Kesegić ističe kako osječki klijenti u najvećoj mjeri ulažu u hrvatske dionice, jer lakše dolaze do podataka o poslovanju, dok oni koji bolje barataju stranim jezicima imaju mogućnost trgovati na inozemnim burzama s većim brojem dionica.

- Veći broj naših registriranih klijenata iz Osječko-baranjske županije klijenti su koji su jednokratno kupili ili prodali dionice, što ne znači da opet neće postati aktivni. Stoga je broj aktivnih klijenata teško utvrditi, ali procjenjujemo da se radi o nekoliko stotina osoba koje su u posljednjem kvartalu obavile transakcije. Naime, ne postoji samo jedan profil investitora, a upravo su “obični ljudi” oni koji posljednjih godina otkrivaju prednosti tržišta kapitala - kaže Kesegić, naglašavajući kako se bez osnovnog investicijskog educiranja ni jednom klijentu ne preporuča ulazak na burzu.

Naposljetku, brokeri iz FIMA Vrijednosnica zaključuju kako Hrvati, a u velikom dijelu i Osječani, nisu prestrašeni najavama krahova burze, pa vjeruju da će uskoro ulaganje u dionice i ostale vrijednosne papire još više zaživjeti.

Marko MANDIĆ
Inozemne burze i kriptovalute sve više privlače klijente

Dionice turističke tvrtke Valamar Riviera najpopularnije su kod brojnih ulagača u Hrvatskoj, što dokazuje i šesta osvojena nagrada za dionicu godine Zagrebačke burze. No, Hrvati se sve više, zbog veće isplativosti, ali i većih rizika, odlučuju trgovati i na burzama u New Yorku, Frankfurtu i Stockholmu, gdje im se nudi veći broj dionica i drugih financijskih instrumentata, poput burzovno trgovinskih fondova, ali i iznimno popularnih kriptovaluta. Također, uz naravno mlađe generacije, čak i starija populacija investitora sve češće odlučuje se na znatno jednostavnije internetsko trgovanje, o čemu najbolje govori veliki broj novih registracija na sustavu FIMA eTrade.

rizik

ULAGAČI SE NE BOJE MOGUĆIH KRAHOVA BURZE

Možda ste propustili...

U CRKVI SV. KRIŽA U TVRĐI

Koncert Pjevačkog društva sv. Josipa

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana