Mozaik
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Napredak žena, napredak ekonomije
Objavljeno 12. ožujka, 2018.

Učimo jedni od drugih! Podržimo jedna drugu! - bilo je geslo treće međunarodne konferencije Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal!, održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a u organizaciji Croatian Women's Network/Mreže hrvatskih žena u hotelu Westin u Zagrebu.

Tri Slavonke

Mreža hrvatskih žena je na gala večeri uručila tri nagrade u kategoriji “Buduće liderice” i 21 nagradu u kategoriji “Utjecajne hrvatske žene”, Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, SAD-a, Južne Amerike i Australije, a među dobitnicima bile su i tri žene iz Slavonije i Baranje, i to: Tea Žakula iz Vinkovaca i dr. Vesna Bosanac iz Vukovara u kategoriji Utjecajne hrvatske žene te Maja Grujić iz Belog Manastira u kategoriji Buduće liderice.

Osnivačica Croatian Women's Network/Mreže hrvatskih žena Caroline Spivak na otvaranju konferencije istaknula je kako žene treba poticati u svim područjima rada, bilo da je riječ o ekonomiji i poduzetništvu, medicini i znanosti, tehnologiji i gospodarstvu bilo o kulturi i umjetnosti, a posebice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zemljama s dubokom demografskom krizom. “Žene, budite poticaj drugim ženama jer ćete time ojačati i svoj položaj”, istaknula je i dodala kako su ženska prava i muška prava, odnosno ljudska prava.

Glavna govornica konferencije, dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene, ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, bila je doktorica Vesna Bosanac, heroina koja se u najstrašnijim ratnim uvjetima brinula o svim ranjenicima, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. U vrijeme kada su mnogi muškarci odbili preuzeti dužnost u ratnim bolnicama u Hrvatskoj, a osobito Vukovaru, ta je hrabra žena to učinila i vodila bolnicu neposredno prije i u vrijeme Bitke za Vukovar, organizirajući rad bolnice u teškim ratnim uvjetima. Kao ravnateljica ratne bolnice u Vukovaru Vesna Bosanac postala je u hrvatskoj i svjetskoj javnosti simbol herojstva, građanske hrabrosti i humanosti. Dirljivim govorom rasplakala je sve, pa i pripadnike “snažnijeg” spola..

Poražavajuća statistika

Međunarodna konferencija završila je panelom “Poremećaj i budućnost energetske revolucije”, na kojemu su govorile Josipa Petrunić, glavna izvršna direktorica konzorcija Canadian Urban Transit research and Innovation, i Tea Žakula, voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Upozorile su na premali postotak žena u svom sektoru te poražavajuću statistiku od samo 8 do 15 posto žena koje završe fakultet strojarstva u Hrvatskoj.

“Ohrabruje ipak podatak da je u Hrvatskoj 49 posto žena u znanosti, u odnosu prema europskom prosjeku od 33 posto”, zaključila je Žakula.

Dobitnice nagrada posjetile su i Energetski centar Bračak, objekt koji bi trebao postati centar izvrsnosti za energetsku učinkovitost cijele jugoistočne Europe, Hrvatsku kuću, u Preradovićevoj 31, u kojoj su se okušale u pletenju cekera od komušine pod budnim okom hrvatske etnodizajnerice Mine Petre, te Hrvatsku maticu iseljenika, u kojoj je priređena izložba “Tri umjetnice u mreži hrvatskih žena”, na kojoj su se predstavile umjetnice Iva Batistić, Ivana Tkalčić (dobitnica Nagrade Utjecajne hrvatske žene 2018.) i Nada Franka Čakar.

Mreža hrvatskih žena osnovana je prije tri godine u Torontu i ima više od pet stotina članova. Prepoznata je kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu.

Mario Kokaj
Dobitnice nagrada

“Buduće liderice”: Iva Buljan (Hrvatska), Maja Grujić (Hrvatska), Tatjana Mustać (SAD)

“Utjecajne hrvatske žene”: Tea Žakula (Hrvatska), dr. Vesna Bosanac (Hrvatska), Ksenija Abramović (Hrvatska), Zrinka Bačić (Italija), Carolina Borojević (Čile ), Antonella D'anuono (Italija), Suzana Franz (Njemačka), Gloria Juresić (Australia), Zorka Kinda-Berlaković (Austrija), Sara Kolak (Hrvatska), Đurđica Matošević (Hrvatska), Anita Martinac (Bosna i Hercegovina), dr. Jospia Petrunić (Kanada), Marija Perić (Hrvatska), Marija Selak (Hrvatska), Nikolina Sesar (Hrvatska), Branka Sondi (Hrvatska), Ivana Tkalčić (Hrvatska), Kathryn Tesija (SAD), Ana Tomašević (Hrvatska), Ana Tušek (Hrvatska)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike