Učionica
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK

Na projektu će biti zaposlena 22 mlada znanstvenika
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek (PTF) sudjeluje kao ustanova-partner u Znanstvenom centru izvrsnosti za Bioprospecting mora – BioProCro čiji je nositelj Institut Ruđer Bošković (IRB), a bavit će se istraživanjima biološki aktivnih molekula iz morskih organizama.

Centar će djelovati kao platforma koja ujedinjuje dislocirane stručnjake i fragmentirana istraživanja biotehnologije u Hrvatskoj. Istraživanje će obuhvatiti screening, profiliranje biološke i kemijske raznolikosti, ekstrakciju, karakterizaciju bioaktivnih spojeva, sintezu, ispitivanje na modelnim organizmima, bioinformatičke analize, ispitivanje proizvoda i prototipa te njihov konačan prijenos u industriju i gospodarstvo. Prvi projekt Znanstvenoga centra izvrsnosti BioProCro predstavljen je na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu 12. siječnja 2018. godine. Za provedbu projekta dodijeljena su bespovratna sredstva u vrijednosti od 36.941.965 kuna, u cijelosti financirana iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“).

Odobreni projekt teži jačanju kapaciteta Centra izvrsnosti pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož–Rakovac putem provođenja vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora. Cilj je istraživanja razvoj novih lijekova iz bioaktivnih spojeva izoliranih iz morskih organizama u hrvatskome dijelu Jadrana. Projekt izravno otvara nova radna mjesta, poboljšava uvjete za razvoj novih procesa, tehnologija i biotehnoloških postupaka te proizvoda, a stvaranjem istraživačke platforme za rad na ciljanim istraživanjima omogućuje prijenos znanja u gospodarstvo.„Znanstvenici Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek najvećim će dijelom biti uključeni u identifikaciju, ekstrakciju, optimizaciju i purifikaciju biomolekula iz morskih organizama. Cilj nam je dobiti biološki aktivne molekule poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji“, istaknula je Stela Jokić.

Tijekom pet godina trajanja u projekt će izravno biti uključeno 65 znanstvenika, trenutačno zaposlenih u IRB-u i suradničkim ustanovama, odnosno javnim sveučilištima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Na projektu će biti zaposlena 22 mlada znanstvenika, doktoranda i poslijedoktoranda, te će se laboratoriji opremiti novom istraživačkom opremom.

Stela JOKIĆ
Partneri i projektni tim

Osim PTF-a, partneri su u Centru izvrsnosti i Sveučilište u Splitu (Kemijsko-tehnološki fakultet), Zagrebu (Prehrambeno-biotehnološki fakultet) i Rijeci (Odjel za biotehnologiju). U ime Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek voditeljica je izv. prof. dr. sc. Stela Jokić, a u njezinu su timu još i prof. dr. sc. Drago Šubarić, doc. dr. sc. Maja Molnar, doc. dr. sc. Bojan Šarkanj i novozaposlena doktorandica Ana-Marija Cikoš.

Možda ste propustili...