Učionica
DVIJE ZANIMLJIVE MULTIMEDIJALNE I INTERAKTIVNE IZLOŽBE STUDENATA KULTURALNOGA MENADŽMENTA

„prOSjačka ulica“ upozorila na problem siromaštva, a „Igroplov“ posjetitelje vratio u njihovo djetinjstvo i mladost
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Dvije su zanimljive i vrijedne multimedijalne i interaktivne izložbe, međusobno potpuno različite po karakteru i usmjerenju, krajem veljače i početkom ožujka 2018. praktično izveli studenti Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, a obje su bile iznimno zapažene i medijski popraćene.

Prva izložba „prOSjačka ulica“ otvorena je 20. veljače 2018., na Svjetski dan socijalne pravde, na simboličnoj lokaciji – u prizemlju neuseljenoga i praktički praznoga tornja poslovno-trgovačkoga centra Eurodom. Projekt je realiziran kao kreativan osvrt na današnjicu okarakteriziranu neimaštinom, gospodarskom krizom, političkom nestabilnošću, rodnim te klasnim razlikama i problemima koji iz njih proizlaze, uz predstavljanje pozitivnih aspekata i mogućnosti koje današnjica nudi. „Izložba je osmišljena kao ulica kroz koju posjetitelji mogu prošetati i vidjeti niz tematskih kartonskih kućica i popratnih instalacija na temu siromaštva. Osim toga, predstavljene su i brojke koje nam je ustupio Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka kao partner izložbe, ali i neki drugi popratni sadržaji poput novinskih članaka, dječjih sastavaka i crteža te videoprezentacije na temu siromaštva“, istaknula je u ime 15 studenata koordinatorica izložbe Kristina Bjelić na otvorenju gdje su brojni posjetitelji mogli čuti i prigodne recitacije petero osječkih pjesnika-amatera. Cilj je izložbe bio stvoriti empatiju kod posjetitelja i potaknuti ih da se osvrnu oko sebe i pomognu onima kojima je svaki oblik pomoći dobro došao. „Nikako nam nije cilj imati isključivo negativan kontekst i zato se na kraju izložbe nalaze i 'zvjezdice' kao svjetlo u tami, odnosno institucije i ustanove koje pomažu onima koji se nađu u teškoj situaciji“, istaknula je Bjelić. Izložbu su tijekom osam dana trajanja, od 20. do 27. veljače 2018., posjetili brojni građani, a organizirano i učenici nekoliko osječkih srednjih škola.

Izložba „Igroplov“, koja je imala vedar, optimističan i nostalgičan predznak, otvorena je 28. veljače 2018. u drugom osječkome trgovačkom centru – Essekeru. „Izložba je jedinstvena po tome što je proizišla s tavana, iz podruma i škrinja za igračke organizatora, odnosno nas studenata. Cilj je izložbe sve posjetitelje odvesti u bezbrižnije dane u kojima su im bake i majke pričale bajke prije spavanja i ljutile se zbog svih uprljanih hlača od klikeranja i igranja u parkovima. Naš je mali vremeplov satkan od igara i triju segmenata prema kojima su i klasificirani svi izlošci. Izložba je osmišljena tako da se od posjetitelja očekuje te ih se i poziva da se igraju s izlošcima, nešto što nije toliko često na izložbama“, u ime kreativnih studenata objasnila je koordinatorica izložbe Ariana Veočić na otvorenju nakon nastupa članova dramske skupine OŠ Augusta Šenoe. Studenti su uspjeli u svojem naumu jer prostor je u prizemlju Esseker centra tjedan dana, do završetka izložbe 6. ožujka, bio pun mlađih i starijih koji su iskoristili prigodu i besplatno igrali neke od svojih najdražih videoigrica na „zaboravljenim“ konzolama poput Nintenda, PlayStationa 1 i Sege, pogledali neke od omiljenih crtića s videokaseta i poslušati neke od glazbenih hitova s kraja 20. i početka 21. stoljeća. Osim toga, organizatori izložbe podsjetili su posjetitelje kako se igraju „školica“, gumi-gumi i još mnogo dragih igara iz djetinjstva i mladosti.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Ukupno 23 studenta i dva mentora

Obje izložbe, pod mentorstvom doc. art. Anđelka Mrkonjića i asistenta Tomislava Levaka, osmislili su i proveli studenti druge godine diplomskoga studija Kulturalni menadžment, kao završne praktične radove u okviru obvezne stručne radionice Menadžment muzeja i izložbi. U pripremi i organizaciji izložbe „prOSjačka ulica“ sudjelovalo je 15 studenata: Mateo Belir, Kristina Bjelić, Josip Dukovac, Dajana Hatvalić, Dino Herceg, Kristina Jazbec, Nikolina Josić, Ena Kaučić, Andrea Knežević, Tena Pašti, Doris Pribanić, Domagoj Stojčić, Ana-Marija Šeketa, Maja Škorić i Robert Zandt. Izložbu „Igroplov“ potpisuje njih devet: Ivan Gembeš, Dino Herceg, Melita Husnjak, Silvija Lazanin, Ines Lukenda, Bruno Mitrović, Darko Mrkonjić, Lucija Romić i Ariana Veočić.

Možda ste propustili...