Učionica

Studenti biologije uspješno realizirali deset znanstvenoistraživačkih projekata
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Uključivanje studenata u znanstvenoistraživačke projekte u okviru njihovih završnih i diplomskih radova dugogodišnja je praksa na Odjelu za biologiju Sveučilišta u Osijeku.

Tijekom akademske godine 2016/2017. Odjel za biologiju raspisao je natječaj za znanstvenoistraživačke projekte „Studenti u znanosti“. Na natječaj su se mogli javiti svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija koji se izvode na Odjelu. Cilj je natječaja bio motivirati studente da samostalno osmisle znanstvena istraživanja te ih, uz pomoć mentora, provedu na Odjelu za biologiju. Na natječaj je prijavljeno deset projekata: „Izrada modela i usporedba difuznog širenja planktonskih organizama u prostoru“ voditeljice Tamare Đerđ; „Razlike u biokemijskim mehanizmima tolerancije na kadmij kod tri kultivara soje“ voditeljice Josipe Ćosić; „Konji kao indikatorski organizmi zagađenja naftne industrije“ voditeljice Marije Kovačević; „U potrazi za Culex torrentium“ voditeljice Martine Kujavec; „U potrazi za saproksilnim kornjašima“ voditeljice Kristine Kljajić; „Ekstrakcija celomocita gujavica – neinvazivna metoda prikupljanja uzoraka za određivanje učinaka pesticida“ voditeljice Magdalene Grgić; „Istraživanje invazivne vrste Aedes japonicus na području Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije“ voditeljice Ene Sauerborn; „Procjena učinkovitosti različitih tvari za uzorkovanje gujavica“ voditeljice Dajane Kujundžić; „Raznolikost flore stepolike travnjačke površine u Bistrincima“ voditelja Tomislava Mandira te „Izolacija nerizosfernih bakterija promotora rasta pšenice“ voditelja Luke Ivankovića.

Osim voditelja, u realizaciji su projekata sudjelovali i projektni timovi čime je povećan i broj studenata koji su uključeni u znanstvenoistraživački rad. Ovisno o načinu i potrebama istraživanja, projekti su financirani sredstvima u iznosu od 1000 do 5000 kuna. Svi su projekti uspješno realizirani, podnesena su i izvješća, a u tijeku je diseminacija rezultata u okviru različitih kongresnih priopćenja te znanstvenih i stručnih radova.

Alma MIKUŠKA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike