Učionica
ZNANSTVENO-STRUČNA KONFERENCIJA I TEMATSKA RASPRAVA „STRATEGIJA UVOĐENJA EURA – IZAZOVI I PERSPEKTIVE“

„Koristi su uvođenja eura za Hrvatsku trajne i relativno visoke“
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 2. veljače 2018. održane su znanstveno-stručna konferencija i tematska rasprava „Strategija uvođenja eura – izazovi i perspektive“ koja je okupila više od 200 sudionika, a pokušalo se doći do odgovora je li Hrvatska spremna za euro i koje preduvjete mora ostvariti kako bi koristi uvođenja nadvladale troškove.

Program je otvoren pozvanim predavanjem guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića koji je istaknuo moguće koristi (uklanjanje valutnoga rizika, smanjenje kamatnih stopa, poticaj međunarodnoj razmjeni i ulaganjima, posebice u sektoru turizma, niži transakcijski troškovi, smanjenje obvezne pričuve i ukidanje obveze minimalnoga pokrića deviznih obveza deviznim potraživanjima i ostalo) i troškove zbog uvođenja eura (gubitak samostalne monetarne politike, rizik rasta cijena pri konverziji, rizik prekomjernoga priljeva kapitala i rasta, troškovi konverzije, sudjelovanje u pružanju financijske pomoći drugim državama članicama i drugo). Uslijedila je zanimljiva tematska rasprava u kojoj su, uz guvernera, sudjelovali i znanstveni savjetnik s Ekonomskoga instituta Zagreb te poznati makroekonomist Željko Lovrinčević, zatim Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, ekonomske analize i poslovne informacije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Zoran Uranjek, član uprave HF Belišća d.o.o. te Jozo Ljubičić, član uprave Žita d.o.o. Program je moderirala Eliana Čandrlić, voditeljica Hrvatskoga radija, a sudionici su pokušali odgovoriti na mnoštvo pitanja.

„Koristi su uvođenja eura za Hrvatsku trajne i relativno visoke, a troškovi uglavnom jednokratni i niski. Uvođenjem eura nestaje valutni rizik za građane, poduzeća i državu što će smanjiti  rizike za financijsku i makroekonomsku stabilnost. Također, prelaskom na euro očekuje se i pozitivan učinak na investicije, a građani i poduzeća uštedjet će na mjenjačkim poslovima i naknadama za prekogranična eurska plaćanja. Smanjenje transakcijskih troškova i veća usporedivost cijena potaknut će međunarodnu trgovinu i turizam“, naglasio je Vujčić. Događaj su organizirali Alumni klub Ekonomskoga fakulteta i sam Fakultet.

Nataša DRVENKAR
Možda ste propustili...