Učionica
PROF. DR. SC. LORETANA FARKAŠ, DEKANICA FILOZOFSKOGA FAKULTETA OSIJEK

„Promičemo humanističke vrijednosti, kritički duh i društvenu odgovornost“
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Vezani članci

PROSLAVLJENA 57. GODIŠNJICA USPJEŠNOGA RADA VAŽNE SASTAVNICE

U povodu Dana Filozofskoga fakulteta djelatnici i studenti dobili nagrade i pohvale

U veljači ove godine Filozofski fakultet Osijek proslavio je 57 godina svojega rada u području znanosti i visokoga obrazovanja povezujući tako tradiciju i inovativnost za stvaranje novih znanja i stručnjaka iz društvenih i humanističkih znanosti. Kvaliteta i odgovornost te stalan napor svih zaposlenika na unaprjeđenju znanstvenoga, stručnoga i obrazovnoga rada opipljivu su potvrdu dobili u Certifikatu za kvalitetu kojim je 2016. godine potvrđeno da Filozofski fakultet ispunjava najviše europske standarde kvalitete u području visokoga obrazovanja. Zahvaljujući takvim konkretnim postignućima i mreži partnerstava s različitim institucijama, udrugama, poslodavcima i lokalnom zajednicom, Fakultet se razvija kao prepoznatljivo nacionalno i vodeće regionalno središte u području društvenih i humanističkih znanosti.

Posebnost je Filozofskoga fakulteta u tome što nudi velik broj različitih jednopredmetnih te kombinacija dvopredmetnih studija. Trenutačno se na preddiplomskoj razini na Fakultetu izvode četiri jednopredmetna (Hrvatski jezik i književnost, Njemački jezik i književnost, Informatologija i Psihologija) i osam dvopredmetnih studija (Hrvatski jezik i književnost, Njemački jezik i književnost, Engleski jezik i književnost, Mađarski jezik i književnost, Povijest, Pedagogija, Filozofija i Sociologija). Na diplomskoj se razini broj studija povećava pa se mogu studirati tri jednopredmetna (Hrvatski jezik i književnost, Njemački jezik i književnost i Psihologija) i dvanaest dvopredmetnih studija različitih smjerova u različitim kombinacijama (Hrvatski jezik i književnost - nastavnički smjer, Njemački jezik i književnost - nastavnički i prevoditeljski smjer, Engleski jezik i književnost - nastavnički i prevoditeljski smjer, Mađarski jezik i književnost - komunikološki smjer, Povijest - nastavnički smjer, Pedagogija, Filozofija - nastavnički smjer, Informatologija, Nakladništvo i Informacijske tehnologije). Izvodimo i tri poslijediplomska studija: Književnost i kulturni identitet, Jezikoslovlje te Pedagogija i suvremena škola. Ukupno je riječ o više od šezdeset različitih studijskih kombinacija.

U svim se studijskim programima, osim obaveznih predmeta kao temelja struke, nastoji osigurati što veća izbornost kako bi studenti mogli odabirati predmete usklađene s vlastitim interesima utječući tako, u konačnici, i na kreiranje vlastite buduće karijere. Tako se trenutačno na svim razinama studija izvode čak 843 predmeta, od čega je 337 izbornih. Raznovrsne studijske kombinacije povećavaju zapošljivost završenih studenata koja je, usprkos predrasudama, vrlo dobra. Sve aktivnosti u koje se uključuju studenti jasno su usmjerene i na pripremu za cjeloživotno obrazovanje koje je postalo imperativ suvremenoga društva, jednako u poslovnom i u privatnom području. Visoka motiviranost studenata vidljiva je u činjenici da ih preko 85 % završava studij u zakonom predviđenom roku, s vrlo visokim prosječnim ocjenama.

Na Fakultetu studira oko 1400 studenata, a posebno nas raduje što se, unatoč nepovoljnom odnosu društva posljednjih godina prema humanističkim i društvenim znanostima, zanimanje ne smanjuje. Budući da su upravo humanističke i društvene znanosti oduvijek bile pokretači društvenih mijena i kritičkoga načina razmišljanja svakoga društva, Filozofski će fakultet nastaviti odgajati naraštaje studenata koji će njegovati i promicati humanističke vrijednosti, kritički duh i društvenu odgovornost.

Možda ste propustili...