Učionica
DOMINIK ŠKARICA, PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA FILOZOFSKOGA FAKULTETA OSIJEK

„Na našem se fakultetu studentima pružaju velike mogućnosti“
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Kada komu kažete da studirate na fakultetu s više od 1400 drugih studenata, prva pomisao koja mu tada prođe kroz glavu vjerojatno jest: „Vi ste tamo sigurno samo jedan u nizu i profesori vam ne znaju prepoznati ni lica, a kamoli da vam zapamte imena“. Međutim, na Filozofskom fakultetu Osijek situacija nije takva.

Filozofski je fakultet ustanova gdje su svi zaposlenici, a tako i profesori, prije svega profesionalni, pristupačni i objektivni. U takvom okruženju, s više od stotinu profesora koji svojim radom i znanjem „hrane“ studente, studentima se pružaju različite mogućnosti: od aktivnoga sudjelovanja na brojnim konferencijama, tribinama i simpozijima do uključivanja u rad studentskih udruga kojih je čak osam. Uz druge aktivnosti posebno se može istaknuti kako profesori, ali i studentske udruge, potiču studente na uključivanje u znanstveni i stručni rad, a izdaju i svoje studentske časopise pa studenti tako stječu neprocjenjivo iskustvo. Časopisi su većinom godišnje publikacije, kruže među studentima, a zanimljivim temama i privlačnim sadržajima populariziraju različita znanstvena područja. Rado se njima koristimo kao izvorima pri pisanju seminarskih radova.

Također, velik je izbor smjerova i studijskih kombinacija dostupnih budućih studentima. Prošle smo se godine čak i proširili na još jednu studijsku mogućnost - sociologiju, koja se vrlo dobro uklopila u strateške ciljeve Fakulteta. Najvažnije je, ipak, da nakon preddiplomskoga i diplomskoga studija studenti stječu kompetencije i znanja kojima konkuriraju na tržištu rada te imaju sve potrebne vještine kako bi jednoga dana bili dostojni zamjenici svojih profesora. Iz mojega kuta gledanja, ono što bi još uvelike poboljšalo uvjete studiranja na Fakultetu bilo bi povećanje raspoloživoga prostora. To bi rasteretilo zahtjevan raspored koji ponekad, zbog nedostatka slobodnih prostorija za održavanje nastave, uzrokuje cjelodnevni boravak na fakultetu što je otežavajuća okolnost studentima putnicima i teret pri ostvarivanju potrebne koncentracije na predavanjima i pri učenju. Budući da postoje planovi prostornoga proširenja, vjerujem kako će uskoro i taj nedostatak biti uklonjen. Istaknuo bih i kvalitetu studiranja te količinu novoga znanja koje mi kao studenti stječemo radeći sa znanstvenicima i stručnjacima kakve u svojem timu ima Filozofski fakultet.

Studentski život u Osijeku nama kao studentima Filozofskoga fakulteta uvelike određuje naš složen i pretrpan raspored koji nam uvjetuje mogućnost rada preko Studentskoga servisa, ali i uključivanja u brojne sadržaje koji se nude u gradu. Ipak, ključna je organizacija vremena, a čini se kako su naši studenti u tome vrlo vješti. Osobno poznajem mnogo studenata koji uz studiranje rade, ali i sudjeluju u različitim izvannastavnim aktivnostima, bave se športom, umjetnošću, glazbom, različitim hobijima... Općenito, može se reći da je Osijek grad prilagođen studentskim potrebama i željama.

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN MJESEC HRVATSKE KNJIGE NA GRAĐEVINSKOM I ARHITEKTONSKOM FAKULTETU OSIJEK

Niz događanja posvećenih glagoljici kao posebnosti hrvatske kulturne baštine

NA ODJELU ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU ODRŽANA SVEČANA PROMOCIJA

Promovirano ukupno 56 sveučilišnih prvostupnika i magistara kemije

NOVI INTERDISCIPLINARNI PROJEKT EKONOMSKOGA I PRAVNOGA FAKULTETA OSIJEK

Pokrenut Jean Monnet modul iz Prava tržišnoga natjecanja EU-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva