Učionica
ORGANIZIRAN 53. HRVATSKI I 13. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA U VODICAMA

Okupilo se više od 350 sudionika iz tridesetak zemalja svijeta
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Poljoprivredni fakultet u Osijeku organizirao je 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma, a to je tradicionalno okupljanje agronoma i srodnih struka održano od 18. do 23. veljače 2018. u Olympia Sky hotelu u Vodicama.

Simpozij je okupio oko 350 sudionika iz Hrvatske i trideset zemalja svijeta. Usmeno i posterima predstavljena su ukupno 253 priopćenja koja su u vidu sažetaka ili cjelokupnih radova prikazana u zbornicima te su dostupna sudionicima na USB sticku. Rad simpozija odvijao se u okviru osam sekcija:

Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša; Agroekonomika i agrosociologija; Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo; Povrćarstvo, ukrasno, aromatično i ljekovito bilje; Ratarstvo; Ribarstvo, lovstvo i pčelarstvo;

Stočarstvo te Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Sudionike je simpozija na otvorenju, u ime organizatora, pozdravio prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan i predsjednik Organizacijskoga odbora simpozija, a pozdravne riječi uputili su i rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac koji se prisjetio da je i sam svojedobno bio predsjednik Organizacijskoga odbora toga skupa, zatim šibensko-kninski župan Goran Pauk te, u ime resornoga Ministarstva poljoprivrede, državni tajnik Tugomir Majdak. Svojom nazočnošću i aktivnim sudjelovanjem simpozij je podržala i prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektorica za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Osijeku.

Prvoga dana održana su plenarna izlaganja u kojima se govorilo o aktualnim problemima poljoprivrede u Hrvatskoj i svijetu te okrugli stol „Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede u okviru nove zakonske regulative“. Plenarni su izlagači bili: profesor Ricardo A. Azevedo (Sveučilište u Sao Paolu, Brazil); profesorica Nina Čebulj-Kadunc (Veterinarski fakultet u Ljubljani, Slovenija); akademik Zed Rengel (Sveučilište Zapadne Australije, Perth); prof. dr. sc. Renata Bažok (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Domagoj Šimić (Poljoprivredni institut u Osijeku) te prof. dr. sc. Goran Kušec (Poljoprivredni fakultet u Osijeku). Osim toga, Žito grupa d.o.o. iz Osijeka predstavila je paletu svojih suhomesnatih proizvoda „Dobro“, a Hrvatska poljoprivredna agencija, lokalne akcijske grupe i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Šibensko-kninske županije predstavili su poljoprivrednu proizvodnju i autohtone proizvode toga područja. Posljednjega dana skupa sudionici su bili na stručnom izletu u Etnolandu u Pakovu Selu. Na kraju skupa doneseni su zaključci koji sublimiraju i rekapituliraju prethodnih nešto više od pola stoljeća znanstvenoga i stručnoga rada u poljoprivredi s vizijom za sljedeće razdoblje i susrete s novim izazovima.

Tihomir FLORIJANČIĆ
Suorganizatori, pokrovitelji i potpora

Uz brojne suorganizatore iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije pokrovitelji su bili Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH. Međunarodni obol skupu dale su tri međunarodne znanstvene asocijacije: Balkan Environmental Association (B.EN.A) sa sjedištem u Solunu (Grčka), European Society of Agricultural Engineers (EurAgEng) sa sjedištem u Bedfordu (Velika Britanija) te European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) iz Njemačke. Profesionalnu potporu organizatoru i ove je godine pružila agencija Dubrovnik Sun.

Možda ste propustili...