Učionica
ORGANIZIRAN 53. HRVATSKI I 13. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA U VODICAMA

Okupilo se više od 350 sudionika iz tridesetak zemalja svijeta
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Poljoprivredni fakultet u Osijeku organizirao je 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma, a to je tradicionalno okupljanje agronoma i srodnih struka održano od 18. do 23. veljače 2018. u Olympia Sky hotelu u Vodicama.

Simpozij je okupio oko 350 sudionika iz Hrvatske i trideset zemalja svijeta. Usmeno i posterima predstavljena su ukupno 253 priopćenja koja su u vidu sažetaka ili cjelokupnih radova prikazana u zbornicima te su dostupna sudionicima na USB sticku. Rad simpozija odvijao se u okviru osam sekcija:

Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša; Agroekonomika i agrosociologija; Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo; Povrćarstvo, ukrasno, aromatično i ljekovito bilje; Ratarstvo; Ribarstvo, lovstvo i pčelarstvo;

Stočarstvo te Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Sudionike je simpozija na otvorenju, u ime organizatora, pozdravio prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan i predsjednik Organizacijskoga odbora simpozija, a pozdravne riječi uputili su i rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac koji se prisjetio da je i sam svojedobno bio predsjednik Organizacijskoga odbora toga skupa, zatim šibensko-kninski župan Goran Pauk te, u ime resornoga Ministarstva poljoprivrede, državni tajnik Tugomir Majdak. Svojom nazočnošću i aktivnim sudjelovanjem simpozij je podržala i prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektorica za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Osijeku.

Prvoga dana održana su plenarna izlaganja u kojima se govorilo o aktualnim problemima poljoprivrede u Hrvatskoj i svijetu te okrugli stol „Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede u okviru nove zakonske regulative“. Plenarni su izlagači bili: profesor Ricardo A. Azevedo (Sveučilište u Sao Paolu, Brazil); profesorica Nina Čebulj-Kadunc (Veterinarski fakultet u Ljubljani, Slovenija); akademik Zed Rengel (Sveučilište Zapadne Australije, Perth); prof. dr. sc. Renata Bažok (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), dr. sc. Domagoj Šimić (Poljoprivredni institut u Osijeku) te prof. dr. sc. Goran Kušec (Poljoprivredni fakultet u Osijeku). Osim toga, Žito grupa d.o.o. iz Osijeka predstavila je paletu svojih suhomesnatih proizvoda „Dobro“, a Hrvatska poljoprivredna agencija, lokalne akcijske grupe i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Šibensko-kninske županije predstavili su poljoprivrednu proizvodnju i autohtone proizvode toga područja. Posljednjega dana skupa sudionici su bili na stručnom izletu u Etnolandu u Pakovu Selu. Na kraju skupa doneseni su zaključci koji sublimiraju i rekapituliraju prethodnih nešto više od pola stoljeća znanstvenoga i stručnoga rada u poljoprivredi s vizijom za sljedeće razdoblje i susrete s novim izazovima.

Tihomir FLORIJANČIĆ
Suorganizatori, pokrovitelji i potpora

Uz brojne suorganizatore iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije pokrovitelji su bili Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH. Međunarodni obol skupu dale su tri međunarodne znanstvene asocijacije: Balkan Environmental Association (B.EN.A) sa sjedištem u Solunu (Grčka), European Society of Agricultural Engineers (EurAgEng) sa sjedištem u Bedfordu (Velika Britanija) te European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) iz Njemačke. Profesionalnu potporu organizatoru i ove je godine pružila agencija Dubrovnik Sun.

Možda ste propustili...

AKTUALNE AKTIVNOSTI OSJEČKE PODRUŽNICE UDRUGE ERASMUS STUDENT NETWORK

Tina Kristina Katava sukreirala upitnik za više od 20 000 studenata

NA PRAVNOM FAKULTETU OSIJEK ODRŽAN STRUČNI SKUP O MANIPULACIJI DJECOM I SUSTAVOM

Iznimno je važna sustavna edukacija u području zaštite djece od emocionalnoga zlostavljanja

PRVI KONGRES STUDENATA PRAVA NA PRAVNOM FAKULTETU OSIJEK

Stručnjaci raspravljali o suvremenim aspektima razvoja prekršajnoga prava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSTVARENI DOKTORAT REZULTAT SURADNJE IZMEĐU FERIT-A I SVEUČILIŠTA U OSIJEKU, GHENTU I NOVOM SADU

Dr. sc. Hrvoje Leventić stekao prvi dvojni doktorat na Sveučilištu u Osijeku

2

DR. SC. ISTKHAR ALI IZ INDIJE:

Znanje i iskustvo koje ću ponijeti iz Osijeka značajno će mi pomoći u daljnjem znanstvenom radu

3

DO LJETA OVE GODINE U OSIJEKU ĆE BITI ODRŽANI REDOVNI IZBORI ZA NOVE ČLANOVE VODSTVA KROVNOGA PREDSTAVNIČKOGA TIJELA STUDENATA

Kako se provode izbori predstavnika u Studentskom zboru Sveučilišta u Osijeku?