Učionica
FAKULTET ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI

Snažna karika u unaprjeđivanju kvalitete sustava visokoga obrazovanja
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZOS) Sveučilišta u Osijeku intenzivno se razvija još od akademske godine 2005./2006 i stoga njegov razvitak treba promatrati kao sustavan proces u kojem se nastoji ići ukorak s izazovima suvremenoga društva i sve dinamičnijim razvojem znanosti.

Svjedokom su toga brojne aktivnosti kojima se FOOZOS potvrđuje kao snažna karika u unaprjeđivanju kvalitete sustava visokoga obrazovanja. Najvidljivije je to u pokretanju novih studijskih programa, sudjelovanju u znanstveno-istraživačkim projektima, mobilnosti studenata i nastavnoga osoblja, objavljivanju knjiga te radovima u svjetski priznatim časopisima te organiziranju domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova.

Zavidan broj projekata

FOOZOS se može pohvaliti zavidnim brojem projekata koje je pokrenuo ili u kojima sudjeluje. Tako su se provodili ili se još uvijek provode: „Volontiram, cijenim svoju budućnost“ (Volonterski centar Slavonski Brod i izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar); „Ravnatelj: profesija i kvalifikacija, a ne funkcija“ (Sveučilište u Zadru, prof. dr. sc. Anđelka Peko i doc. dr. sc. Rahaela Varga); „Kulturna baština Hrvata, Srba i Mađara u Slavoniji, Baranji i Vojvodini kao temelj interkulturalnog povezivanja“ (prof. dr. sc. Damir Matanović); „Učimo zajedno“ (doc. dr. sc. Tena Velki i doc. dr. sc. Ksenija Romstein); „Digitalizacija staroperkovačkoga govora“ (izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar); „116 Hotline for Missing Children Croatia“ (doc. dr. sc. Tena Velki); „Safer Internet Centre Croatia: Making Internet a good and safe place“ (doc. dr. sc. Tena Velki); „Pacemaking the education and employment: answers to new challenges and opportunities“ (Pučko otvoreno učilište Koprivnica i izv. prof. dr. sc. Irella Bogut); „Kulturna baština u primarnom obrazovanju Slovenije i Republike Hrvatske“ (prof. dr. sc. Edita Borić); „Spremni na klimatske promjene“ (Udruga studenata odgojnih i obrazovnih znanosti „Futuri Magistri“, FOOZOS, izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, doc. dr. sc. Vjekoslav Galzina i drugi); „Temelji kulturne baštine – Burovićev zbornik iz 1696. kao primjer hrvatsko-crnogorskih kulturnih, povijesnih i jezičnih veza“ (prof. dr. sc. Damir Matanović); „Promjena paradigme poučavanja u ranom djetinjstvu: konstruktivizam i razvojni pristup vs. biheviorističke strategije“ (doc. dr. sc. Tena Velki) i mnogi drugi.

Znanstvenoistraživačka djelatnost

Nadalje, Fakultet sustavno potiče znanstvenoistraživačku djelatnost objavljivanjem knjiga i radova u časopisima zastupljenim u referentnim bazama. Tako je poznato da su znanstvenici FOOZOS-a u 2017. godini objavili ukupno 92 rada. Od navedenih radova 13 je objavljeno u časopisima i zbornicima indeksiranim u Web of Science (WoS), a 11 je radova objavljeno u časopisima i zbornicima indeksiranim u SCOPUS-u. Radovi koji se citiraju u objema bazama pridruženi su bazi WoS, a ostalih je znanstvenih radova 68. Iste su godine naši znanstvenici objavili dvije autorske („Leksikon slavonske narodne medicine brodskoga Posavlja“, autori Emina Berbić Kolar; Tanja Đurić; Monika Grozdanović; Josip Jagodar; Antun Javor; Ivana Mihić; Katarina Sudarević te „Fotografiranje kao postupak u nastavi“, autori Josip Ledinšćak, Željko Popović, Irella Bogut i Zvonimir Užarević) te dvije uredničke knjige („Creating an online community of action researchers“, urednik Branko Bognar i „Mathematics Education as a Science and a Profession“, urednice Zdenka Kolar-Begović i Ružica Kolar-Šuper).

Znanstveni i stručni skupovi

Poticanju znanstvenoistraživačke djelatnosti zasigurno pridonose i održani domaći i međunarodni znanstveni i znanstveno-stručni skupovi. Primjerice, Fakultet poljske i klasične filologije Sveučilišta Adama Mickiewicza iz Poznanja u suradnji je s FOOZOS-om organizirao The Slavic Tower of Babel (Poznanj, 2016.). U organizaciji FOOZOS-a, Udruge „Futuri Magistri“, Udruge „Idiom“ i drugih, održana je studentska konferencija Kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju (Slavonski Brod, 2017.). U suradnji s Odjelom za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održan je znanstveni kolokvij Matematika i dijete (Osijek, 2017.). Fakultet je organizirao i umjetničku manifestaciju EKTe – Umjetnost kroz odgoj i obrazovanje (Osijek, 2017.). U povodu desete obljetnice smrti velikoga pjesnika i književnika Dragutina Tadijanovića FOOZOS je u suradnji s Fakultetom iz Poznanja te drugima organizirao međunarodni znanstveni skup Tadijino stoljeće: povijest, kultura, identitet (Slavonski Brod, 2017.). U suradnji sa Sveučilištem u Wakayami održana je međunarodna konferencija Education and training as basis for future employment (Wakayama, 2017.). Nekoliko je institucija sudjelovalo u organizaciji 6. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit: jučer, danas, sutra 2017. (Kopački rit, 2017.). Uslijedila je međunarodna konferencija 42. ATEE Annual Conference (Dubrovnik, 2017.), a kalendarska je godina zaključena međunarodnim znanstvenim skupom Dijete i jezik danas (Osijek, 2017.).

Nisu prikazane sve ostvarene aktivnosti, no one koje su navedene jasno pokazuju želju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti za podizanjem kvalitete ne samo nastavne nego i znanstvene aktivnosti. Posjedujući dovoljno kapaciteta za nove razvojne napore, uvjereni smo da Fakultet očekuje lijepa i uspješna budućnost.

Valentina MAJDENIĆ
Dugogodišnji i novi studijski programi

Na FOOZOS-u već godinama postoje sljedeći studijski programi: integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni Učiteljski studij, preddiplomski sveučilišni studij Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja (redoviti i izvanredni studij) i diplomski sveučilišni studij Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja (redoviti i izvanredni studij). Prateći potrebe tržišta rada i zainteresiranost budućih studenata, FOOZOS je osmislio i predložio nove programe. Od akademske godine 2017./2018. izvodi se nastava na preddiplomskom studiju Kineziologije (o čemu je objavljen članak u 32. broju Sveučilišnoga glasnika, a u 33. je broju Sveučilišnoga glasnika objavljen razgovor s izv. prof. dr. sc. Tihomirom Vidranskim, voditeljem Odsjeka za kineziologiju FOOZOS-a), a također su ostvareni preduvjeti za ustrojavanje triju novih studija: diplomski sveučilišni studij Kineziološke edukacije, diplomski sveučilišni studij Zdravstvene kineziologije te diplomski sveučilišni studij Sportskoga menadžmenta. Razlozi su to zbog kojih je FOOZOS sve atraktivniji budućim studentima.

Međunarodna razmjena nastavnika i studenata

U sklopu međunarodne suradnje prethodnih su godina nastavnici i asistenti FOOZOS-a uspješno surađivali sa sveučilištima i drugim znanstvenim institucijama u inozemstvu. Suradnja se očituje razmjenom nastavnika te znanstvenim usavršavanjima što doprinosi povećanju znanstvenih i stručnih spoznaja zaposlenika FOOZOS-a. Nastavnici i studenti ostvarili su mobilnosti u okviru programa Erasmus+ i CEEPUS. Neke su od partnerskih država s kojima su potpisani ugovori o suradnji: Austrija, Bugarska, Češka, Njemačka, Mađarska, Italija, Kirgistan, Latvija, Portugal, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Turska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i druge.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike