Učionica
STUDENTSKI SERVIS PRIPREME ZA LJETNU SEZONU POČELE NAJRANIJE DO SADA

I ovoga ljeta širok raspon ponuđenih poslova i mogućnosti zarade za osječke studente
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Iz prvih ovogodišnjih aktivnosti Studentskoga servisa Studentskoga centra u Osijeku, obavljenih razgovora i uspostavljenih kontakata vezano uz rad na jadranskoj obali, može se zaključiti kako će studenti Sveučilišta u Osijeku i ove godine imati velik izbor studentskih poslova i na Jadranu, ali i u Osijeku.

Valja istaknuti kako su pripreme za novu ljetnu sezonu počele ranije nego ikada do sada. Već po završetku prošlogodišnje sezone Studentski je servis krenuo u dogovore oko rada studenata tijekom turističke sezone u 2018. godini. Hvale je vrijedan poziv u posjet jednomu velikomu turističkom lancu kod kojega već nekoliko godina radi velik broj studenata. Uz poziv za nastavak suradnje želja im je bila pokazati uvjete stanovanja i prehrane koje tijekom rada pružaju studentima. Pokazali su prostorije u kojima su studenti smješteni te kvalitetu i količinu obroka koje studenti konzumiraju. Izravno su predstavili što studentima mogu ponuditi daljnjim pregovorima i kontaktima, ali i da čvrsto stoje iza onoga što je studentima ponuđeno u oglasima i pozivima. Mladim osobama koje možda po prvi put od kuće odlaze na dulje razdoblje, osim mogućnosti primjerene zarade, nastojimo dogovoriti i da svi ostali uvjeti budu na visokoj razini.

Objava poslova i predstavljanje poslodavaca

Uz navedeni i velik broj drugih dosadašnjih kontakata može se zaključiti kako će ove godine biti iznimno velika potražnja za studentima za rad na Jadranu budući da se, prema najavama, ponovno očekuje iznimno dobra turistička sezona. Iako su najčešći ponuditelji poslova na moru mala obiteljska hotelijerstva i ugostiteljski obrti, gdje se studenti brzo i dobro prilagode uvjetima rada, najzadovoljniji smo kada velikom broju studenata omogućimo rad kod nekog velikog turističkog operatera. Svakodnevno nam stiže mnogo zahtjeva za angažiranjem studenata koje objavljujemo na internetskoj stranici Studentskoga centra, www.stucos.hr, i na izrazito dobro posjećenoj Facebookovoj stranici Studentskoga servisa. Nekolicina ponuditelja posla želi se izravno predstaviti studentima. Stoga, kao i svake godine otprilike u ovo vrijeme, ali učestalije u travnju i u svibnju, u prostorima Studentskoga centra organiziramo predstavljanja poslodavaca te pozovemo studente da ih poslušaju, uspostave prve kontakte i već sada počnu „slagati sliku svojega ljeta“.

Širok je raspon vrsta ponuđenih poslova. Najviše je ponuda pomoćnih poslova, vezanih za rad u ugostiteljstvu: pomoćno osoblje u kuhinji, poslovi čišćenja i pospremanja te jednostavniji poslovi posluživanja gostiju. Uslijed nedostatka sezonske radne snage, sve je više poslova za koje se traži određena stručnost, vještina, znanje i iskustvo, odnosno određene licencije: izvrsno znanje stranih jezika, animatori za športske aktivnosti, animatori za igre za djecu, spasioci na plaži, važeća vozačka dozvola. To su i bolje plaćeni poslovi. Zarada studenta varira i uvjetovana je, među ostalim, i vrstom i zahtjevnošću posla, ali i time sudjeluje li poslodavac u plaćanju prijevoza do turističkog odredišta gdje se posao obavlja, osigurava li studentu besplatnu prehranu i smještaj, kao i koliko je dnevno radno vrijeme.

Edukacija uoči sezonskih poslova

Za većinu poslova koje studenti obavljaju nije potrebno posebno formalno obrazovanje, već prije svega volja za rad i zaradom. Uz svoje opće životno radno iskustvo studenti vrlo brzo svladaju osnove posla koji obavljaju. Neki poslodavci u obostranom interesu organiziraju kratke edukacije i upoznavanje studenata s poslom koji će raditi. U pregovorima smo s velikim trgovačkim lancem koji planira zaposliti studente u svojih stotinjak prodajnih centara na Jadranu. Uz uobičajenu proceduru pregovaranja koja ide k realizaciji posla, dogovor je da studenti prije odlaska na sezonu prođu kratku trodnevnu obuku. Studenti će biti upoznati s osnovama posla u trgovini, a ako obučeni odrade srpanj i kolovoz, bit će im plaćeni i sati koje su proveli na obuci.

Tihomir MILINOVIĆ
Ljetni poslovi u Osijeku i okolici

Bez obzira na primamljive ponude s Jadrana i zanimanje koje oglašeni poslovi poluče kod studenata kao i sve ostalo navedeno u ovome tekstu, najviše ponuđenih poslova bude u Osijeku i široj okolici koju „pokriva“ Studentski servis Studentskoga centra u Osijeku - dakle, u mjestima iz kojih su naši članovi i u kojima borave tijekom ljeta. Stoga je i naša preporuka studentima da se posvete svojim primarnim obvezama na fakultetu. Posla će biti i na kontinentu jer, kako volimo reći, (gotovo) svaki posao nađe svojeg studenta, odnosno (gotovo) svaki student nađe svoj posao.

Vjernost dobromu poslodavcu

Iva Kreninger, studentica druge godine diplomskoga studija na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, bez obzira na primamljive ponude s Jadrana, vjerojatno će i ovo ljeto radno provesti u Osijeku i to kod istoga poslodavca kod kojega radi tijekom cijele godine. Dobra zarada, redovite isplate, radno vrijeme prilagođeno obvezama na fakultetu, ali i dobra radna atmosfera razlog su Ivinoga zadovoljstava i vjernosti tomu poslodavcu, odnosno tvrtki LIO Tekstil d.o.o.

Možda ste propustili...