Učionica
DJELATNICI ODJELA ZA KULTUROLOGIJU SUDJELOVALI NA MEĐUNARODNOM SIMPOZIJU U ZADRU

Digitalna humanistika kao zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

U okviru projekta „Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. stoljeća, pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom“, od 6. do 8. studenoga 2017. na Sveučilištu u Zadru održan je 2. međunarodni simpozij „Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine“.

Predložene su teme izlaganja, postera i radionica bile sljedeće: Digitalna humanistika kao suvremeni istraživački okvir kulturne baštine: definicije, pristupi, institucionalizacija, izobrazba; Digitalna humanistika i potrebe istraživača iz područja humanistike; Međuinstitucijska suradnja i interdisciplinarnost u području istraživanja i interpretacije kulturne baštine; Metode i alati za istraživanje kulturne baštine u digitalnom okruženju: vizualizacija informacija, GIS, podatci znanstvenih istraživanja u humanistici; Digitalizacija kulturne baštine: primjeri dobre prakse, smjernice, dokumenti, programi, kriteriji; Opis i pristup kulturnoj baštini: konceptualni modeli, standardi i pravilnici za katalogizaciju; Rukopisi, fragmenti i vodeni znakovi: digitalizacija, opis i istraživanje; Glagoljična, ćirilična i latinična pisana baština kao polazište historiografskih i jezičnih istraživanja te Kreativno korištenje kulturne baštine: promocija, kulturni turizam, popularizacija i uključivanje zajednice u istraživanje kulturne baštine (crowdsourcing, crowdfunding). Uz usmena izlaganja i radionice, na simpoziju su predstavljena i posterska priopćenja. Odjel za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku svojim su radovima predstavili doc. dr. sc. Tihomir Živić, predsjednik Katedre za knjižničarstvo, Jelena Mihnjak, voditeljica knjižnice Odjela za kulturologiju i Manuela Polak, djelatnica knjižnice na stručnom osposobljavanju. Teme su njihovih izlaganja bile: „Više od virtualizacije: kulturomika ili novo otkriće kulturnog genoma“ (doc. dr. sc. Tihomir Živić) i „Zašto digitalizirati vizualno? Uloga i značaj procesa digitalizacije dokumentarističke zbirke plakata Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku“ (Jelena Mihnjak i Manuela Polak). Očekuje se objava radova u zborniku radova s međunarodnom recenzijom.

Jelena MIHNJAK
Organizatori i pokrovitelji simpozija

Simpozij je održan u organizaciji Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Vestigia Instituta za istraživanje rukopisa i Sveučilišta u Grazu (Austrija) te u suorganizaciji Zavoda za povijesne znanosti u Zadru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Austrijskoga centra za digitalnu humanistiku (Sveučilište u Grazu, Austrija), ICARUS-a, ICARUS-HR-a, DARIAH-HR-a i Udruge glagoljaša Zadar. Skup je financiralo Ministarstvo kulture RH.

Možda ste propustili...

POČINJE CIKLUS OTVORENIH PREDAVANJA U SURADNJI DOKTORSKE ŠKOLE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU I GISKO-A

„Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ sa zanimljivim predavanjima nekadašnjih i sadašnjih doktoranada

ZIMSKE ŠKOLE FIZIKE ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

Putem radionica učili o različitim pojavama i zakonima u fizici

ZNANSTVENO-STRUČNA KONFERENCIJA I TEMATSKA RASPRAVA „STRATEGIJA UVOĐENJA EURA – IZAZOVI I PERSPEKTIVE“

„Koristi su uvođenja eura za Hrvatsku trajne i relativno visoke“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: IZV. PROF. DR. SC. TIHOMIR VIDRANSKI

Studij kineziologije obrazuje studente za jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti

2

MIROSLAV ŠKORO:

Obrazovanje treba, prije svega, biti radost

3

PREDSTAVLJANJE STUDENTSKOGA ZBORA KAO PREDSTAVNIČKOGA TIJELA STUDENATA

Studentski zbor - glas osječkih studenata