Učionica
POČINJE CIKLUS OTVORENIH PREDAVANJA U SURADNJI DOKTORSKE ŠKOLE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU I GISKO-A

„Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ sa zanimljivim predavanjima nekadašnjih i sadašnjih doktoranada
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Doktorska škola Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek pokreće i organizira ciklus otvorenih predavanja pod nazivom „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u” koja će se u razdoblju od ožujka do prosinca 2018. jednom ili dvaput mjesečno održavati u prostorijama GISKO-a.

„Cilj je suradnje Doktorske škole Sveučilišta u Osijeku s GISKO-om, kao središnjom ustanovom knjižničnoga sustava Sveučilišta, putem ovoga projekta popularizirati znanost te jačati veze između znanosti, umjetnosti i društva. Istodobno, tim se projektom upoznaje znanstvena i društvena zajednica s postignućima mlađih znanstvenika te upućuje na važnost Knjižnice kao značajnoga čimbenika u procesima studiranja, nastavnoga, znanstvenoga, stručnoga i umjetničkoga rada na Sveučilištu“, istaknula je Dubravka Pađen-Farkaš, ravnateljica GISKO-a. „Ovaj ciklus predavanja izvrsna je ideja i još bolja prigoda da se akademska zajednica, ali i šira javnost upoznaju sa zanimljivim istraživanjima koja su provodili, provode ili će provoditi nekadašnji i sadašnji polaznici Doktorske škole Sveučilišta u Osijeku“, naglasio je prof. dr. sc. Mario Vinković, predsjednik Vijeća Doktorske škole. Predavanja su namijenjena profesorima, studentima, kulturnoj javnosti i ostalim zainteresiranim građanima.

Tijekom 2018. godine planirana su sljedeća predavanja: Igor Gajin (Umjetnička akademija u Osijeku): „Nerješivi zločini hrvatskih krimića“; izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan (Filozofski fakultet Osijek): „Krleža vs. Osijek. Kronologija narušenog odnosa“; Katica Šubarić (Umjetnička akademija u Osijeku): „Glumčeva mašta (odrazi u zrcalu)“; Barbara Balen Domazetović (Umjetnička akademija u Osijeku): „Zlatko Burić Kićo i Kugla glumište“; Snježana Barić-Šelmić (Odjel za kulturologiju): „Spektakularizacija društva: Regionalni Big Brother reality TV show“, doc. dr. sc. Tatjana Ileš (Odjel za kulturologiju): „Roman i popularna kultura šezdesetih“; doc. dr. sc. Valentina Majdenić (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek): „Gdje je nestao Mickey Mouse?“; dr. sc. Hrvoje Mesić (Graditeljsko-geodetska škola Osijek): „Što se krije u arhivu Župe sv. Mihaela arkanđela u osječkoj Tvrđi?!“ i izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen (Umjetnička akademija u Osijeku): „Nadrealno i svakidašnje u teatru figura Zlatka Boureka“. Raspored održavanja i informacije o predavanjima bit će dostupni na mrežnoj stranici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (http://www.gskos.unios.hr/) u rubrici Projekti i programi.

Svjetlana MOKRIŠ
Prvo predavanje – Tomislav Levak 12. ožujka o lažnim vijestima u novim medijima

Ciklus će otvoriti Tomislav Levak, polaznik doktorskoga studija Komunikologija i asistent na Katedri za medijsku kulturu Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku. Govorit će o aktualnoj temi – vrstama i načinima širenja lažnih vijesti (fake news) putem društvenih mreža i komunikacijskih platformi te opasnostima tih sve češćih pojava u novim medijima. Predavanje će se održati 12. ožujka s početkom u 19 sati u Američkom kutku (American Corner) glavne zgrade GISKO-a (Europske avenije 24).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike