Učionica
NAPREDAK GRADNJE OBJEKTA SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE I MULTIMEDIJALNOGA CENTRA OSIJEK

U tijeku izgradnja betonske konstrukcije nadzemnih etaža zgrade SKIMCO-a
Objavljeno 11. ožujka, 2018.

Realizacijom sveučilišnoga kampusa kao novoga javnog, urbanog i gradotvornog prostora na mjestu nekadašnje prostorno i funkcionalno zatvorene vojne namjene, gradi se i nova Sveučilišna knjižnica i multimedijalni centar Osijek (SKIMCO).

Svaki prolaznik namjernik, student ili nastavnik Sveučilišta može vidjeti kako napreduje gradnja i većina ih s radošću očekuje dovršenje projekta idejno započetoga usvajanjem Izmjena i dopuna Urbanističkoga plana uređenja prostora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Donji grad u prosincu 2010., kada je Sveučilište u Osijeku predvidjelo prostor za novu, reprezentativnu i funkcionalnu zgradu Sveučilišne knjižnice. S obzirom na to da je u pitanju zaštićeni arheološki lokalitet, na čestici su obavljena zaštitno-arheološka istraživanja, a 30. srpnja 2012. otvoren je urbanističko-arhitektonski natječaj čije je povjerenstvo 24. listopada 2012. jednoglasno usvojilo odluku o nagrađenim radovima. Prvonagrađeni je rad idejno rješenje tvrtke Sangrad d.o.o. te je u prosincu 2012. potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije. Za izgradnju I. faze nove zgrade osigurana su sredstava u programu kapitalnih investicija iz kredita u iznosu od 41.802.658 kuna te je u srpnju 2015. sklopljen Ugovor o izvođenju radova na izgradnji zgrade, a radovi su završeni u prosincu 2016. Nakon toga ugovorena je izrada izvedbenih projekata II. faze te je proveden postupak javne nabave za izgradnju II. faze zgrade SKIMCO-a. Dana 16. kolovoza 2017. godine potpisan je ugovor za izvođenje radova koji obuhvaćaju izgradnju betonske konstrukcije nadzemnih etaža s rokom dovršetka od 12 mjeseci. Navedeni su radovi u tijeku.

Budući da za daljnju izgradnju i opremanje zgrade SKIMCO-a nisu osigurana sredstva, Sveučilište u Osijeku prijavilo je projekt SKIMCO-a na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u predodabiru za ispunjavanje kriterija za prijavu na Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava „Priprema IRI infrastrukturnih projekata“. Nakon toga uslijedila su dva poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja – Uprave za visoko obrazovanje i Uprave za znanost i tehnologiju na koje je taj projekt također prijavljen. Cilj je prijave izrada projektne dokumentacije i završetak 3. faze projekta SKIMCO koja obuhvaća: građevinsko-obrtničke i instalaterske radove, izgradnju parkirališta, uređenje okoliša, izradu projektne dokumentacije za projekt uređenja interijera i opremanja te opremanje.

Nova sveučilišna knjižnica izgrađivat će knjižnične resurse i usluge primjerene potrebama pripadnika Sveučilišta u Osijeku i osigurati njihovu dostupnost i uporabu u cilju dodavanja vrijednosti kvaliteti studiranja, zatim nastavnoga, znanstvenoga, stručnoga, umjetničkoga i svakoga drugog rada na Sveučilištu. Svoje resurse i usluge učinit će dostupnim pripadnicima zajednice i gospodarstva u skladu s njihovim obrazovnim potrebama, a kako bi se ostvario doprinos konkurentnosti gospodarstva i većoj zaposlenosti u regiji. Izgrađivat će integriran knjižnični fond koji će, osim elektroničkih izvora, objediniti i stručnu i znanstvenu knjižničnu građu koju trenutačno posjeduju Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek te pojedine fakultetske knjižnice.

Nova sveučilišna knjižnica pružit će svojim korisnicima suvremen prostor za znanstveno-istraživački i nastavni rad, ali i za susrete i druženja (studentski kafić, knjižara) postajući jedno od integrativnih središta Sveučilišta u Osijeku.

Vanja GRGEC, Darija KRSTIĆ
Stvarna energetska održivost zgrade

Nova europska direktiva Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) u članku 9. uvodi „nearly Zero-Energy Buildings“ (nZEB) kao budući uvjet koji će se provoditi od 2019. pa nadalje za sve javne zgrade, a od 2021. pa nadalje i za sve nove zgrade. Velika površina krova buduće sveučilišne knjižnice nudi mogućnost primjene PV-panela za proizvodnju električne energije. Tijekom cijele godine na taj će se način moći proizvoditi velike količine električne energije za potrebe pogona dizalica topline. Arhitektonski i tehnički je dizajn predmetne zgrade u smislu reduce, recycle i reuse što omogućava „stvarnu održivost“ zgrade.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike