Regija
„MIJOLJSKA POTKOVA“ I „RIBARSKI DANI NA DRAVI“

Sopjanske turističke manifestacije
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

SOPJE
„Mijoljska potkova“ i „Ribarski dan na rijeci Dravi“ dvije su manifestacije koje je Općina Sopje prijavila na javni poziv Hrvatske turističke zajednice za potpore kulturnirn/zabavnim, sportskim, eno-gastronomskim, povijesnim I tradicijskim događanjima u pred i posezoni koje organiziraju pravne I fizičke osobe. Riječ je o manifestacijama za čije održavanje HTZ može odobriti 50 posto prihvatljivih troškova, a u sopjanskom slučaju to su manifestacije na kojima se njeguje tradicija i običaji sopjanskoga kraja.
Mijoljska potkova tradicionalna je manifestacija koja se u mjestu Gornje Predrijevo uz Dravu održava u nedjelju poslije blagdana sv. Mihaela, zaštitnika mjesta (ove godine 30. rujna). Gornje Predrijevo u općini Sopje broji tek nešto više od 50 stanovnika, ali cjelodnevni program, izvornost i povijest običaja, povorka konjskih zaprega i konjička natjecanja te kulturno-zabavni program uz tradicionalna jela sopjanskoga kraja privuku i više od tisuću posjetitelja. Program redovito počinje svetom misom u 11 sati, slijedi mimohod zaprega kroz selo, a nastavlja se u 14 sati službenim otvorenjem konjičkih natjecanja u western-jahanju, natjecanju zaprega i galopskim utrkama. Mijoljska potkova završava gastro, kulturnim i zabavnim programima.
Ribarski dani na rijeci Dravi održat će se 3. lipnja na rijeci Dravi nedaleko od Sopja, na jednom od najljepših dijelova rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Bit će to spoj ribičke tradicije s ribljim delicijama i eno-etno-gastro sadržaja, prigoda u kojoj će napokon oživjeti bošpor, tradicionalno jelo sopjanskoga kraja. Osim ribičkih udruga, na manifestaciji će sudjelovati sopjanski folkloraši, čija je nošnja zbog kolorita i specifičnih uzoraka ušla u povijest svjetske etnologije. Tradicionalno ribolovno natjecanje bit će obogaćeno etno-eno, kulturno-umjetničkim i gastro sadržajima. Posjetitelji će imati priliku kušati domaći fiš, šarana na rašljama i bošpor, a cjelodnevni program nastavit će se tamburicu, nastupe folkloraša, pjesmu i zabavu. Posjetitelji će imati priliku čamcima se odvesti rijekom do hostela Dravska priča u Noskovcima. Petar Žarković

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana