Regija
OBILJEŽEN DAN HRVATSKIH BRANITELJA VUKOVARA

Podsjećanje na dane ponosa i slave
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

VUKOVAR

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom za sve poginule i nestale branitelje Vukovara i svečanom akademijom u Hrvatskom domu Vukovar, obilježen je Dan hrvatskih branitelja Vukovara. Naime, veliko postrojavanje nenaoružanih odreda za bivšu općinu Vukovar održano je 10. ožujka 1991.godine u Bogdanovcima, a na sastanku svih braniteljskih udruga Vukovara 2014. godine većina se suglasila da se 10. ožujka obilježava Dan hrvatskih branitelja Vukovara.
Ministar obrane RH Damir Krstičević odao je priznanje hrabrim hrvatskim braniteljima, čijom zaslugom danas živimo u miru i slobodi.
„Vukovar je simbol otpora, obrane i pobjede u Domovinskom ratu. Hrvatska je vojska jako povezana s Vukovarom i drago mi je što smo vratili svečanost završetka vojnih škola u Vukovar te posebno što smo prošle godine vratili hrvatsku vojsku u Vukovar, gdje je u funkciji sigurnosti i pomoći lokalnom stanovništvu“, poručio je Krstičević.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je kako se danas prisjećamo dana kada su u Bogdanovcima u organizaciji HDZ-a na čelu s Tomislavom Merčepom po prvi puta postrojeni nenaoružani odredi.
„Često zapostavljamo i zaboravljamo taj datum, ali zato smo ga i odabrali kao Dan hrvatskih branitelja Vukovara, jer je u tom trenutku u bivšoj državi trebala neizmjerno velika hrabrost i ljubav za stati nenaoružan i postrojiti se pred očima svih službi i doušnika iz onog vremena. Upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima danas imamo  slobodni Vukovar i slobodu Hrvatsku“, rekao je Penava, koji je ministru Krstičeviću u ime Grada Vukovara poklonio zastavu koja je vijorila u studenom prošle godine na Vodotornju. 
Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara, izjavio je kako je prvo postrojavanje u Bogdanovcima bilo okosnica stvaranja legendarne 204. brigade.
„Okupilo se oko 2.500 nenaoružanih branitelja, a da toga nije bilo tko zna što bi se 1991. dogodilo u Vukovaru. Da nije bilo Merčepa i tadašnje dobre organizacije vjerujem da se grad se ne bi uspio održati ni dva tjedna. Ovako smo pružili priliku ostalim dijelovima Hrvatske da se naoružaju i obrane. Imali smo više volje i srca nego naoružanja, no uspjeli smo ih zaustaviti da ne prodru dublje i ne naprave više štete u Hrvatskoj. Platili smo najveću cijenu, ali dobili smo Hrvatsku i to je najbitnije“, rekao je Josić i dodao kako o Domovinskom ratu treba svakodnevno govoriti kako bi mladi u Hrvatskoj znali što je bilo u danima ponosa i slave.
Organizator obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara je Grad Vukovar, a pokrovitelji predsjednica RH te ministarstva branitelja i obrane.D. Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike