Mozaik
NOVAC OSIGURAN

Financije nužne za panda-park
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

Vlasti kineske provincije Sečuan osigurale su oko 1,58 milijardi dolara u idućih pet godina za planirani projekt velikog nacionalnog panda-parka površinom tri puta većeg od američkog yellowstonskog nacionalnog parka, izvijestio je list China Daily. U parku će biti zaštićene divlje pande iz Sečuana, provincija Šaanxi i Gansu, dok će financiranje pomoći ublažiti siromaštvo stanovnika koji žive u parku i poboljšati infrastrukturu.

Prošlog mjeseca kinesko ministarstvo okoliša odobrilo je planove za 15 provincija i regija da povuku "crvene crte" i zadrže velika područja svojih teritorija, uključujući šume, močvare, nacionalne parkove i zaštićene prirodne zone od neograničenog ekonomskog razvoja.

Panda ili, kako se službeno zove, velika panda (Ailuropoda melanoleuca) sisavac je iz porodice medvjeda koji živi u planinskim dijelovima Kine u pokrajnama Sečuan i Tibet. Pretpostavlja se da, unatoč uloženim naporima i golemoj količini novca koji je investiran u njihov spas od istrjebljenja, na svijetu nema više od 1800 panda u divljini i oko 180 u zatočenišvu. U Kini je do 1997. godine ubijanje pande bilo kažnjivo smrću, a sada se kažnjava s 20 godina zatvora. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike