Novosti
NOVI OKRŠAJ PREDSJEDNICE I PREMIJERA

Nužno je uhvatiti se u koštac s problemima
Objavljeno 9. ožujka, 2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je je poručila da je u Hrvatskoj nužno donositi odluke i provoditi reforme, da je njezina dužnost upozoravati na negativne trendove te da nije problem ako nju netko “nije doživio”, što je bio komentar premijera Andreja Plenkovića na njezine kritike nakon posljednjeg izvješća Europske komisije, nego je problem ako se ne “dožive” ta upozorenja, koja osim nje upućuju domaće i međunarodne institucije.

“Dakle, treba se uhvatiti u koštac s problemima, treba donositi odluke i provoditi reforme”, kazala je hrvatska predsjednica.

Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je i ocjene EK o braniteljima, u kojima Komisija navodi da je Zakon o pravima hrvatskih branitelja otvorio mogućnost da se još ljudi registrira kao ratni veterani, snizio dobnu granicu odlaska veterana u mirovinu te proširio mogućnosti da njihovi članovi obitelji naslijede veteranske mirovine, kao i da su veteranske mirovine prosječno dvostruko veće od običnih mirovina. “Moje mišljenje i inače je da smo mi nakon rata trebali imati aktivniju politiku prema hrvatskim braniteljima. Dakle, da se ne ide na sustav umirovljenja i u mirovinu, već da se više ulaže u poduzetništvo, da se ih više uključuje, a još uvijek se može i mora, u poduzetnički život. Da se koristi njihovo ratno iskustvo, sposobnost donošenja odluka u kriznim situacijama. Mislim da bismo kao društvo, država, puno više profitirali od toga, a naravno i oni sami i njihove obitelji”, kazala je Grabar-Kitarović. H

“NE TREBA NAM TUMAČ”

Upitan za kritike koje je u komentaru na izvješće EK o provedbi njezinih prošlogodišnjih preporuka iznijela predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer odgovara da ih “nije pretjerano doživio” te je siguran da su njezine ocjene dio priprema za kampanju za drugi mandat na Pantovčaku. Naglasio je da se Vlada svaki dan suočava sa svim bitnim temama. “Ne treba nam neko posebno povećalo, tumač ili prevoditelj da nešto shvatimo što je u državi problem. To radimo svaki dan. Problema ima puno, mnoge nismo planirali, mnoge smo naslijedili, ali se držimo. I tako ćemo i nastaviti”, poručio je.