Novosti
POČETAK TRGOVINSKOG RATA

Trump uveo carine, EU strahuje zbog usporavanja njemačkog gospodarstva
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

Vezani članci

REPUBLIKANCI PROTIV CARINA

Trump gubi rat i prije nego je počeo?

Američki predsjednik Donald Trump odredio je u četvrtak carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, koje će biti uvedene za 15 dana, ignorirajući opetovana upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Europskom unijom, na opasnosti od izbijanja trgovinskog rata.

Trump je u Bijeloj kući potpisao objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij, pozivajući se na rijetko korišteni američki zakon koji odobrava djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost. Kanada, prvi trgovinski partner i prvi dobavljač čelika u Sjedinjene Države, bit će za sada izuzeta, kao i Meksiko. Sudbina tih dviju zemalja koje graniče sa SAD-om ovisit će o ishodu pregovora koji su u tijeku o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA). Carine na uvoz čelika i aluminija "nisu stvar izbora, one su nužne za našu nacionalnu sigurnost", rekao je Trump na konferenciji za novinare. Uvođenje novih carina odgovor je na "rastuću krizu", kazao je. Američka industrija čelika "opustošena je agresivnim inozemnim trgovinskim praksama", rekao je, dodavši kako se radi o "stvarnom napadu na našu zemlju". Trump je kazao da ako strane tvrtke dovedu svoje proizvodne tvornice u Sjedinjene Države, tada neće biti nameta.

Članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) još uvijek imaju vremena za raspravu o američkoj odluci o uvođenju carine na aluminij i čelik, a na njima je da odluče što će biti nakon toga, izjavio je u petak glasnogovornik WTO-a Dan Pruzin. "Naravno da ima još vremena za raspravu o tomu unutar WTO-a, u sklopu naših odbora i vijeća", rekao je Pruzin. "Članica koja poduzme neku mjeru obvezna je organizaciju obavijestiti o njoj. Naime, ne znamo kakav je zakonski temelj za donesene američke mjere pa ne mogu komentirati je li Amerika obvezna ili nije obavijestiti WTO o njima", kazao je.

Njemačka u padu

Njemačka industrijska proizvodnja ponovno je pala u siječnju, pokazuju službeni podaci objavljeni u petak, naznačujući slabašan početak godine za najveće europsko gospodarstvo, a raspoloženje prigušuje i oštar pad industrijskih narudžbi i američke carine na uvoz čelika i aluminija. Industrijska proizvodnja, prema podacima ministarstva gospodarstva, u siječnju je pala 0,1 posto u odnosu na prosinac kada je smanjena 0,5 posto.

U četvrtak je ministarstvo objavilo da su nove industrijske narudžbe u siječnju potonule čak 3,9 posto u odnosu na prosinac, uz izrazito veliki pad narudžbi investicijskih i intermedijarnih dobara, za pet odnosno 3,3 posto.

Najveće europsko gospodarstvo suočilo se u ovom mjesecu i s neočekivanim rizikom američkih carina na uvoz čelika i aluminija. SAD je prošle godine najviše robe i usluga uvozio upravo iz Njemačke, napominje Reuters.

"Na njemačkom gospodarskom nebu pojavili su se i nešto tamniji oblaci", konstatira u bilješci klijentima Carsten Brzeski iz ING Dibe. "Novi protekcionizam definitivno bi naškodio samoproglašenom svjetskom šampionu u izvozu", dodaje on. Njemačka ministrica gospodarstva Brigitte Zypries poručila je u četvrtak u pismu američkom kolegi da bi carine mogle potaknuti druge zemlje da također ograniče trgovinsku razmjenu, pozivajući se na argument nacionalne sigurnosti. To bi potkopalo globalne trgovinske propise, naglasila je Zypries.

Seljaci nezadovoljni

I europski poljoprivrednici zabrinuti su da će trgovinski spor između EU-a i SAD-a eskalirati, što bi moglo dovesti i do toga da Washington počne cariniti i poljoprivredne proizvoda, priopćila je agencija za poljoprivrednike Copa-Cogeca za Euractiv.com.

"Proizvodi koje spominje EU uključuju grah, rižu, žitarice, brusnice, sok od naranče, kukuruz, maslac od kikirikija i cigarete, vrijedni gotovo tri milijarde eura", izjavio je Copa-Cogeca. Poljoprivrednici u EU više puta su se žalili na visoku cijenu koju poljoprivreda plaća za politiku, kao što je bio slučaj s ruskim embargom, koji je uveo golem pritisak na već iscrpljena europska poljoprivredna tržišta. Glavni tajnik Copa-Cogeca Pekka Pesonen upozorio je kako bi spor mogao teško pogoditi EU i američke poljoprivredne sektore, dodajući kako je to "posljednja stvar koju trebamo".

"SAD su glavni klijent za poljoprivredne prehrambene proizvode EU-a. Imamo stabilan trgovinski odnos s njima što se tiče poljoprivrede, i to ne želimo ugroziti. Pozivamo na moderiranje u razgovorima između dviju strana kako bismo osigurali da poljoprivrednici ne plaćaju cijenu politike", izjavio je Pesonen.

Vuk TEŠIJA/H
PACIFIČKE ZEMLJE BEZ SAD-a

U međuvremenu jedanaest zemalja koje izlaze na Tihi ocean, među kojima su Japan i Kanada, potpisalo je u četvrtak u Čileu sporazum o slobodnoj trgovini bez SAD-a, poslavši, kako je rekla jedna od čelnica, snažan signal protiv protekcionizma i trgovinskih ratova. Sveobuhvatni i napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) smanjit će carine u zemljama koje zajedno čine 13 posto globalne ekonomije, s ukupnim BDP-om od 10 bilijuna dolara. "Danas s ponosom možemo zaključiti ovaj proces, šaljući snažan signal međunarodnoj zajednici da su otvorena tržišta, gospodarska integracija i međunarodna suradnja najbolje sredstvo za stvaranje ekonomskih prilika i napretka", rekla je čileanska predsjednica Michelle Bachelet.H

Možda ste propustili...