Svijet
IVICA DAČIĆ:

Dio međunarodne zajednice laže Vučiću o Kosovu
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

Šef srpske diplomacije Ivica Dačić izjavio je kako dio međunarodne zajednice i Albanci lažu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću o Kosovu i jedini im je cilj prisiliti Srbiju na priznanje Kosova, a ne postizanje kompromisa, javljaju mediji u Srbiji pozivajući se na srpsku državnu televiziju.

- Upozoravam ga stalno da oni lažu Beogradu sve ovo vrijeme. Oni neće kompromis. Bojim se da će samo ispostaviti papir na kojemu piše kako Srbija treba priznati Kosovo. Što se mene tiče, Srbija nikada neće prihvatiti Kosovo, takvi pokušaji su pucnji iz prazne puške. Ne postoji ta ucjena koja može prisiliti Srbiju da prizna neovisno Kosovo - rekao je Dačić, komentirajući odluku Prištine o neprimjeni dogovora o formiranju Zajednice srpskih općina dodajući kako bi Albanci i međunarodna zajednica trebali jasno reći postoji li ili ne Bruxelleski sporazum. Podsjetio je kako su ovaj sporazum potpisali Katherine Ashton, tadašnja visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku, sadašnji predsjednik Kosova Hashim Thaci i on, ali “ne bih potpisao da nije bilo odrednice o Zajednici srpskih općina”.

- Zbog toga je Srbija učinila niz ustupaka, uključujući i integraciju srpskih u kosovske institucije. Neprihvatljivo je da i dalje raspravljamo o tome hoće li netko primijeniti sporazum. Vučiću stalno govorim, jer vidim da je na mukama, da je pod velikim pritiskom da Srbija normalizira odnose s Prištinom kako bi imala europski put, a nitko ne kaže Prištini neka oni učine napor prema normalizaciji – rekao je Dačić i dodao kako je Vučić najavio da će u travnju iznijeti svoj prijedlog o Kosovu i upozorio kako bi s prijedlogom obje strane trebale biti podjednako nezadovoljne.M.F.

Vulin bi rušio kosovsku vladu

Kontroverzni ministar obrane Aleksandar Vulin savjetovao je Srbe na Kosovu neka sruše kosovsku vladu ako Priština odbije primijeniti sporazum o formiranju Zajednice srpskih općina.

- Ako vlada u Prištini nije u stanju provesti i započeti formiranje ZSO-a, onda treba povući potporu Srpske liste kosovskoj vladi i srušiti je. Neka se ide na izbore, ako nisu u stanju ispuniti ni jednu jedinu riječ - rekao je Vulin.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJED U BEOGRADU

Poruka Vučiću: "Stop krvavim košuljama"

2

PAPINA POTPORA MARAKEŠKOM SPORAZUMU

Prema migrantima treba biti suosjećajan

3