Ekonomija
NAGRADA U PLETERNICU, VIROVITICU I OSIJEK

Tri slavonska projekta - “Stvaratelji za stoljeća”
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

Panonski drvni centar kompetencija iz Virovitice, Grad Pleternica i Klaster poljomehanizacije iz Osijeka, dobitnici su nagrade za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi “Stvaratelji za stoljeća”. Vrijedna je to nagrada na međunarodnoj razini koja ima za cilj javno odavanje priznanja i skretanje pozornosti široj javnosti “na vizionare i lidere sutrašnjice čija su neustrašivost, rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati temelj i glavni pokretač napretka zajednice u kojoj živimo te kreator razvojnih izazova za novo vrijeme”. U postupku kandidature 169 predlagača predložila su 491 kandidata iz deset zemalja - Hrvatske, Njemačke, Austrije, Italije, BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije, Bugarske i Kosova. Nagrade su tako stigle i u Slavoniju.

Klaster poljomehanizacije, čije je sjedište u Osijeku, okuplja najrelevantnije proizvođače poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj.

- Ovo je već četvrta nagrada u nizu od 2011. godine kojom se dokazuje kontinuitet uspješnog i zapaženog rada Klastera u okolnostima koje baš i nisu naklonjene gospodarstvu i proizvodnji - kaže Željko Erkapić, direktor Klastera. Klaster je od svog osnutka 2003. godine izrastao u istinskog reprezenta domaćih tvrtki koje se bave proizvodnjom mehanizacije za poljoprivrednu koje su putem ovakvog interesnog udruženja otvorile izvozna tržišta Europe i trećih zemalja.

Virovitički Panonski drvni centar kompetencija potporna je institucija poduzetnicima s područja drvne industrije koja pruža specifične usluge primjenom suvremenih tehnologija radi podizanja konkurentnosti proizvoda od drva visoke dodane vrijednosti, te boljeg pozicioniranja drvno–prerađivačkih tvrtki na tržištu. U poslovanju povezuje javni, privatni i znanstveni sektor.

- Počašćeni smo ovako velikom nagradom na međunarodnoj razini te je istovremeno motivirajuće za daljnji napredak, rast i razvoj. Izrazito nam je drago da je na visokoj i stručnoj razini prepoznata inovativnost, nove metode i alati te razvoj kao ključni potencijal u podizanju gospodarstva, prema čemu smo ponajviše orijentirani - rekla je direktorica Ivana Filipović.

Panonski drvni centar kompetencija predstavlja jedan od najznačajnijih EU projekata Virovitičko-podravske županije čija je vrijednost iznosila gotovo 45 milijuna kuna, od čega je 99 posto sredstava osigurano iz nepovratnih EU fondova.

Strateško promišljanje, inovativan pristup te razvoj infrastrukture nagradu su donijeli i Gradu Pleternici.

- Ova nagrada rezultat je dugogodišnjeg ulaganja u poduzetničku zonu, naš poduzetnički centar i njegove djelatnike, te u mjere poticanja poduzetništva. Podsjetit ću samo na činjenicu da gospodarski program sadrži milijun kuna direktnih poticaja za naše poduzetnike te još devet milijuna indirektnih ulaganja u gospodarstvo, ponajprije poduzetničku zonu i novi e-inkubator - ističe Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Nagrade su uručene u Dubrovniku na regionalnom summitu poduzetnika srednje i jugoistočne Europe “300 najboljih”.

Dario KUŠTRO/Vladimir GRGURIĆ
ŠEST RAZLIČITIH KATEGORIJA

Nagrade su dodijeljene u šest različitih kategorija - za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu, za posebnu inicijativu i pregalaštvo u poduzetničkom stvaralaštvu, za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, za životno djelo u poduzetništvu, za izraziti profesionalizam u obavljanju osnovnog javnog poziva, za doprinos promociji poduzetništva, te za mladog stvaratelja za stoljeća.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora