Osijek
SURADNJA TURISTIČKE ZAJEDNICE I SINIŠE PRELČECA

U razgledanje Osijeka
od sada se može i rikšom
Objavljeno 9. ožujka, 2018.

Nije potrebno ići u Aziju kako biste se vozili rikšom jer od subote (10. ožujka) u ponudi je nova osječka turistička atrakcija, za koju je zaslužan Siniša Prelčec, vlasnik uslužnog obrta “Rikša tour Osijek”, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka.

Ovo ekološko vozilo na nožni pogon, koje radi na akumulacijsko punjenje i ide i do 25 kilometara na sat, mogu iskušati svi građani koji to žele, a u okviru vožnje i slušati audiozapise o turističkoj ponudi Osijeka, njegovim znamenitostima i važnim događajima. Kako rikša ima svjetla, stop-svjetla i žmigavce, kao takva može se kretati po prometnici, a pogodna je i za biciklističku stazu, za što je Prelčec prethodno ishodio sve potrebne dozvole.

- Relacije vožnje bit će proizvoljne, a kretat ću od Trga Ante Starčevića. Ponudio sam suradnju i hotelima i čekam njihove odgovore, a rikše koje sam nabavio izravno iz Šangaja spremne su za vožnju i turista i svakoga tko će za 15 minuta izdvojiti 50 kuna za vožnju ovim nesvakidašnjim vozilom – rekao je Prelčec, inače Belišćanin, trenutačno s osječkom adresom.

Za sada, kako kaže, u ponudi ima dvije rikše, no bude li dovoljno zainteresiranih, nije isključeno da će nabaviti još dvije. Moguća je, kaže, i korekcija cijena koje sada iznose 50 kuna za 15-minutnu vožnju, 100 kuna za pola sata te 150 kuna za cijeli sat. Razmišlja i o turi dugoj 180 minuta koja bi eventualno uključivala ručak, odnosno odlazak do Kopačeva. To je moguće jer akumulacijsko punjenje ima doseg od oko 60 kilometara.

Inače, za sve je zainteresirane građane u subotu od 12 do 13 sati vožnja besplatna, a onaj tko se želi voziti ovim nesvakidašnjim prijevoznim sredstvom, treba se javiti na broj mobitela 097/731-2020 ili 095/553-2114. M. Mihelić

Saša Uranjek

direktor TZ-a grada Osijeka

U RIKŠI IMA MJESTA I ZA TURISTIČKOG VODIČA

Rikša će dopuniti sve bogatiju turističku ponudu grada, naročito za individualne posjetitelje svih generacija – ocijenio je Saša Uranjek, direktor TZ-a grada Osijeka. Dodaje kako će rikša spojiti dijelove grada, inače poznatog po biciklističkim stazama i parkovima.

- Vožnja će biti zanimljiva jer rikša neće voziti jednake relacije. Apelirao bih na turističke vodiče i agencije te nositelje smještajne ponude da posjetiteljima, iskažu li interes, sugeriraju nešto novo u ponudi razgleda grada. I turistički vodiči mogu sudjelovati u interpretaciji jer vozilo ima mjesta za dvoje – poručio je Uranjek.

Najčitanije iz rubrike