Osijek
ZATVOREN FRIZERSKI NA KORZU

Lončarić: U ovom sam se salonu šišao kao dječak
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

Pune 73 godine lokal u Kapucinskoj 28 bio je jedan od simbola Osijeka i njegova korza. Tisuće su Osječana ondje održavale svoju frizuru još od 1945. godine, kada je osnovana brijačko-frizerska zadruga, u čijem je okviru djelovao i frizerski salon na korzu. Fizeri i mušterije su se mijenjali, no salon je ostajalo u istom poslovnom prostoru sve do 28. veljače, nakon čega su se tamošnji frizeri preselili u Barbershop u Kašićevoj 62. Zatvaranje je omiljenog salona rastužilo njihove stalne klijente.

- Ondje sam se redovito šišao još od kada sam bio dječak i jako mi je žao što je lokal zatvoren. Njegovim je zatvaranjem otišao dio moje mladosti. Koliko pamtim, nikada nisam bio ni kod kojeg drugog frizera, čak i kad nisam živio ovdje u susjedstvu – rekao nam je novinar Davor Lončarić, kojem je, kao i brojnim drugim klijentima, taj lokal bio simbol korza.

- Frizer, slasta, IPK i hotel Royal mjesta su bez kojih osječki korzo više nije što je bio. Sad kad je taj lokal zatvoren, nema mi druge nego poći za mojom frizerkom Ibojkom, koja me ondje najčešće šišala. Zbog nje ću potražiti taj lokal u Kašićevoj. Inače, osim Ibojke, i Spomenka je pravila odlične frizure – ocijenio je Lončarić.

I ne samo on nego i brojni drugi klijenti sad će se preseliti u Barbershop, u što vjeruje i Vesna Krnić, vlasnica Frizera d.o.o. Ističe kako su u lokal na korzu neki klijenati dolazili zbog osoblja, neki zbog lokacije, a neki zbog cijene. Oni koji godinama nisu išli na frizuru nikamo dalje, kaže, zacijelo će žaliti za ovim lokalom u samom centru grada.

- Vlasnici, kojima je lokal vraćen denacionalizacijom, odlučili su prodati ovaj poslovni prostor, a mi nismo bili zainteresirani za kupnju. Neke smo druge lokale uspjeli kupiti, no ne i ovaj u Kapucinskoj, pa smo se preselili u vlastiti prostor u Kašićevoj. Kupnja nam nije bila isplativa, no svakako nam je jako žao što smo otišli s korza nakon toliko vremena. Ljudi su voljeli ovaj lokal, no onaj tko nije dolazio zbog prostora, nego zbog djelatnika, dobre usluge i pristupačne cijene, naći će sve to i na novoj lokaciji – poručila je Krnić. M. Mihelić

PROMJENE U OBRAZOVANJU FRIZERA?

Nositi bradu, i to dobro njegovanu, već je nekoliko godina trend. Ne čudi stoga što su se neki frizeri u gradu specijalizirali za uređivanje brada, pa je i Frizer otvorio svoj Barbershop.

Zanimljivo je da je moguć povratak još jednoga trenda, a to se odnosi na srednjoškolske programe za frizere.

- Prije Domovinskog rata frizeri su u školama dobivali zvanje frizera za muškarce ili frizera za žene, a to je nakon rata ukinuto i sad su samo frizeri. Frizerstvo se tako više nije dijelilo na muško i žensko, no postoje neke naznake da bi se to ponovno vratilo u školski sustav – pojasnila je Krnić.

73

godine frizerski je salon radio na adresi Kapucinska 28

Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike