Regija
POČETNA KONFERENCIJA

Za energetsku obnovu dvorane 5,2 milijuna kuna
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

SLATINA

Sportska dvorana Srednje škole Marka Marulića najveća je u gradu i jedina koja ispunjava uvjete velikih sportskih susreta i natjecanja. Ona je, međutim, zbog dotrajalosti i prokišnjavanja samo djelomično zadovoljavala sportske potrebe dviju srednjih škola i brojnih sportskih klubova u gradu. Zato je pokrenuta široka inicijativa za rekonstrukciju tog objekta, a sada je održavanjem početne konferencije označen i početak njegove energetske obnove.

Riječ je o projektu koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a potpisnici ugovora su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Virovitičko-podravska županija kao nositelj projekta. Njegova ukupna vrijednost iznosi 5.203.703,31 kunu, a Virovitičko-podravskoj županiji dodijeljeno je 1.848.000 kuna, što je maksimalni postotak prihvatljivih troškova. U ovom projektu bile su prihvatljive i već započete aktivnosti pa je obnova već u tijeku.

Energetskom obnovom školske sportske dvorane bit će osigurani uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od približno 82 posto, a električne energije za 60 posto. Osim toga, smanjit će se emisija štetnih emisija ugljičnog dioksida u okoliš za 82 posto, zajedno sa školom. To će stvoriti zdravije okruženje i ugodniji boravak ciljanoj skupini, a sve će to rezultirati poboljšanim uvjetima školovanja, odnosno povećanjem učinkovitosti odgoja i obrazovanja.

Projektom se planira energetska obnova koja obuhvaća pet građevinskih mjera za poboljšanje toplinske zaštitne ovojnice, jednu elektrotehničku mjeru (zamjenu postojeće rasvjete rasvjetom veće učinkovitosti) te pet strojarskih mjera (zamjena plinske kotlovnice novim visokoučinkovitim sustavom grijanja, zamjena instalacija prirodnog plina, zamjena postojećeg sustava pripreme potrošne tople vode, zamjena sustava ventilacije visokoučinkovitim sustavom prozračivanja s rekuperacijom te instalacija solarnih kolektora). Također je predviđeno kompletno odvajanje dvorane od ostatka škole kako bi se mogla mjeriti učinkovitost provedenih mjera.

Osim ravnatelja Darka Špoljarića i djelatnika škole na konferenciji su bili i predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, zamjenik župana Darko Žužak, pročelnica županijskog Ureda za prosvjetu, kultruru, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, predstavnici Razvojne agencije VIDRA, Grada Slatine i izvođača radova.P.Žarković

Bit će osigurani uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje od 82 %, a električne energije od 60 %

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike