Regija
PRVA DAMA HRVATSKE NAIVE

Stavili spomen-ploču na rodnu kuću Ane Verić
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

BABINA GREDA

Na rodnoj kući slikarice, pučke književnice, skupljačice i čuvarice starina Ane Verić iz Babine Grede, otkrivena je spomen-ploča. Osnivačica Babogredskog likovnog kruga i članica Udruženja naivaca Hrvatske preminula je lani, u 89. godini.

Bila je raritetna izvorna slikarica, autentična etnografkinja i pučka pjesnikinja. Rođena je 1928. godine u Babinoj Gredi, a slikarstvom se počela baviti davne 1957. godine. Izlagala je na više od sto skupnih i 35 samostalnih izložbi diljem svijeta. Okružena svojim slikama u vlastitom je domu pohranila vrijednu etnografsku zbirku. Bavila se i oslikavanjem predmeta za svakodnevnu uporabu, a pisala je pjesme i lirske priče, inspirirana životom slavonskog zavičaja. Njezin topao dom uvijek je bio otvoren za dobronamjernike, znatiželjnike i poklonike njezine umjetnosti.

- Teta Ana, jaka i hrabra žena koju život nije mazio, bila je posebno emotivno vezana uz svoju kuću, ovdje je naslikala nekoliko stotina slika. Prikupila je i vrijednu zbirku starina koja je registrirana kao kulturno dobro Republike Hrvatske. I upravo tu zbirku vidimo kao dio temeljne građe budućeg babogredskog muzeja - ističe njezin nećak prof. Ivan Petričević.

Najavljuje kako će posthumno objaviti teta Aninu posljednju knjigu koja će nositi naslov “Na mladima svijet ostaje”. Izdavanje knjige uz fotomonografski dio, planirano je za jesen, u okviru Mjeseca hrvatske knjige.

- Na jučerašnji dan (9. ožujka), teta Ana napunila bi 90. godina života. U povodu toga najmanje što možemo učiniti bilo je otkriti spomen-obilježje kao trajnu uspomenu i podsjetnik na ovu iznimno nadarenu ženu koja je živjela umjetnost i koja nas je zadužila svojim radom, djelima i golemim doprinosom očuvanju kulturne baštine - kazuju članovi obitelji. I sama je, predosjećajući svoj odlazak, u pjesmi poručila: “Kad ne budem među vama, gledajte me u slikama. Čitajte me u pjesmama. Kad se duša gore vine, sačuvajte mi starine”. Uz potporu Općine i Vukovarsko-srijemske županije rodna kuća Ane Verić bit će pretvorena u galeriju umjetnina sa stalnim postavom. Govoreći o liku i djelu Ane Verić prof. Petričević ističe kako je kao žena u slikarstvu popularno prepoznata kao prva dama hrvatske naive. Preuzela je misiju autentičnog stvaratelja i čuvara kulturne baštine toga kraja koja mlađim naraštajima u naslijeđe ostavlja mnogo. Svojim djelovanjem poticala je na stvaralački rad mlađe umjetnike.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ČUVALA ETNOGRAFSKE PREDMETE

“Kao specifičan autohtoni istraživač i čuvar pučke drevne kulture, u zalog nam je ostavila u hrvatskim okvirima značajan likovni opus. Dugogodišnjim je radom i odricanjem prikupljala i u svojem domu čuvala i izlagala zbirku etnografskih predmeta, evidentiranu kao spomenik kulturne baštine, te je i po tome zacijelo bila autentična galerijsko muzejska djelatnica”, zaključio je prof. Petričević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike