Kultura
U SPOMEN SVJETSKOM PUTNIKU I ISTRAŽIVAČU - MILKO KELEMEN (1924. - 2018.)

Maestro je do kraja isijavao neumornu stvaralačku energiju
Objavljeno 9. ožujka, 2018.

Vezani članci

U SLATINI ZAVRŠENI 23. DANI MILKA KELEMENA

Kelemen: Ja sam pedagog, a to je najteži posao na svijetu!

HNK OSIJEK GOSTUJE U SLATINI

“Fortuna” za 93. Kelemenov rođendan

21. MEĐUNARODNI GLAZBENI FESTIVAL

Dani Milka Kelemena glazbeni su festival neupitne vrijednosti i značenja

U Stuttgartu je u četvrtak, 8. travnja, u 94. godini preminuo najznačajniji hrvatski skladatelj suvremene glazbe, dirigent i glazbeni pedagog, svjetski putnik i istraživač Milko Kelemen.

Dugogodišnji stanovnik Stuttgarta, Milko Kelemen rođen je 30. ožujka 1924. u Slatini. Nakon Pučke škole u Slatini i Gimnazije u Virovitici pohađao je studij kompozicije kod Stjepana Šuleka i dirigiranja kod Friedricha Zauna na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te kod Oliviera Messiaena u Parizu. Studirao je i na Državnoj visokoj glazbenoj školi u Freiburgu kod Wolfganga Fortnera i elektroničku glazbu u münchenskom Siemensovu Elektroničkom studiju, a glazbeno se usavršavao i u Sieni kod Vita Frazzija te u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kelemen je utemeljitelj, organizator i prvi predsjednik Muzičkog biennala Zagreb od 1961. te počasni predsjednik od 1981. Radio je kao stalni ili gostujući glazbeni pedagog na uglednim konzervatorijima, akademijama i institutima diljem svijeta (Zagreb, Berlin, Düsseldorf, Stuttgart, Sveučilište Yale u SAD-u, Darmstadt, Montreal, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Sidney), a za svoj skladateljski i pedagoški rad primio je brojna visoka priznanja u zemlji i inozemstvu.

Svestranost i upornost

Među njima su Beethovenova nagrada grada Bonna (1961.), Nagrada talijanske sekcije IGNM–a (1963.) i Nagrada Bernhard Sprengel Hannover (1969.). Predsjednik Savezne Republike Njemačke Walter Scheel odlikovao ga je 1973. nagradom Grosses Bundesverdienstkreuz za kulturu SR Njemačke. Francuski ministar za kulturu Jack Lang odlikuje ga odličjem Chevalier des Arts et des Lettres Republike Francuske 1980. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor  za životno djelo (1984.), a hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikuje ga 1995. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Dobitnik je diskografske nagrade Porin za osobiti doprinos hrvatskoj glazbi (1998.) i najvišeg priznanja Virovitičko–podravske županije Zlatni grb (1998.), a od 1999. počasni je građanin grada Slatine. Milko Kelemen dobitnik je Europske nagrade za kulturu 2007.

Za izniman prinos napretku hrvatske glazbene umjetnosti, međunarodnoj afirmaciji Republike Hrvatske te ugledu Sveučilišta u Zagrebu i Republike Hrvatske općenito, profesoru Milku Kelemenu, skladatelju, dirigentu i pedagogu dodijeljen je počasni doktorat (doctor honoris causa) Sveučilišta u Zagrebu 2014.

Od približno 130 Kelemenovih glazbenih djela brojni glazbeni kritičari ocjenjuju da su njegova najbolja ostvarenja multimedijska opera Apokaliptika (Apocalyptica) na tekst Fenanda Arrabala, navodno tehnički najbolje opremljena opera na svijetu, i velika skladba Salut au Monde (Pozdrav svijetu) na tekst američkog pisca Walta Whitmana.

Glazbeni festival

Kelemenu u čast u njegovoj rodnoj Slatini utemeljen je Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, koji je tijekom godina postao najznačajnija kulturna manifestacija u gradu. Zbog svjetski uglednih glazbenika koji su gostovali u Slatini i zbog istog takvog značenja skladatelja čija su djela na slatinskim pozornicama izvodili festival je sastavni dio svakog predstavljanja grada.

Prvi festival održan je u Slatini od 19. do 21. svibnja 1995. U protekle 22 godine ta je glazbena manifestacija postala kulturni brend Slatine i Virovitičko-podravske županije, a neumorni stvaralački entuzijazam skladatelja Kelemena i organizacijska kreativnost direktorice festivala Jadranke Srdoč učinili su festival nezaobilaznim u kalendaru kulturnih događanja i mnogo šire od lokalnih granica.

Nema nikakve sumnje da je uspjehu slatinskog festivala u najvećoj mjeri pridonosio profesor Kelemen osobno, koji je redovito, dok mu je to zdravlje dopuštalo, u festivalske dane prekidao isijavanje svoje neumorne stvaralačke energije da bi nekoliko dana proveo u rodnoj Slatini i stopio se s malim ljudima koji poštuju njegovu veličinu i gostima koji su uvijek nastojali perfekcionistički savršeno izvesti kompozicije pred autorom.

Slatinske praizvedbe

Koreograf i plesač Mark Boldin, član plesnog teatra Atelier Choregraphique, 2003. u Slatini je majstorski izveo svjetsku praizvedbu baleta Drammatico uz istoimeni Kelemenov koncert za čelo. Jedna od posebnosti DMK 2013. bila je praizvedba Kelemenove skladbe Die Marketenderin na stihove Heinricha Heinea u izvedbi mlade sopranistice Nikoline Pinko.

DMK 2016. ostat će zapamćen po hrvatskoj praizvedbi Kelemenove skladbe Aural (Trio 1887). Skladba Fantastične životinje za dva zbora, dva vokalna i sedam instrumentalnih solista, te godine prvi put su izvedene u Slatini.

U okviru obilježavanja skladateljeva 90. rođendana u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena je Zbirka Milka Kelemena, za koju su poznati skladatelj i njegova supruga donirali veliki dio svoje ostavštine. U istoj zgradi uskoro počinje uređenje prostora u kojem će biti smještena i slatinska Osnovna glazbena škola, koja od ove godine nosi naziv Glazbena škola Milka Kelemena.

Petar Žarković

glazbena

ŠKOLA OD OVE GODINE NOSI NJEGOVO IME

KONCERT KELEMENOVIH ŽELJA

Skladatelj Kelemen do posljednjega je trenutka bio potpuno svjestan. U nedavnom telefonskom razgovoru s direktoricom DMK Jadrankom Srdoč dao je posljednje upute za organizaciju festivala, koncerata i njegova sprovoda “kada se to dogodi”. Skladatelju u čast Udruga DMK početkom travnja planirala je održati rođendanski koncert, ali umjesto rođendanskog, ove će godine biti organiziran komemorativni koncert. Po izričitoj Kelemenovoj želji, na tom će koncertu nastupiti Goran Končar, Renata Karša i Ljerka Končar, a oni će izvesti skladbe koje je sam autor predložio: Incanto za solo violinu, Sjećanje na Tristana (Erinnerungen an Tristan) za violinu, violončelo i klavir, Tema s varijacijama za klavir i Musica amorosa za solo violončelo.

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas