Svijet
NAPAD NA SKRIPALA

Bivši špijun i njegova kći napadnuti rijetkim nervnim otrovom
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija napadnuti su vrlo rijetkim nervnim otrovom, rekla je britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd u četvrtak. Rudd je rekla za BBC radio da će vlada zadržati “hladnu glavu” i bazirati se na činjenicama jer postoje brojna nagađanja da su ruski vladini agenti umiješani u napad na Skripala (66) i Juliju (33). “Kada budemo imali sve dokaze o onome što se dogodilo, mi ćemo - ako to bude moguće - pripisati nekom to nedjelo”, rekla je za radio, uoči govora u parlamentu.

Neidentificirani izvor rekao je za radio da je nervni otrov koji je korišten rjeđi od sarina te da britanska policija pokušava i dalje odrediti podrijetlo nervnog otrova korištenog u pokušaju ubojstva Skripala i njegove kćeri, koji su i dalje u kritičnom stanju u bolnici. Napad je to koji je podgrijao napetosti između Londona i Moskve. Prema sigurnosnim izvorima, koje citira tabloid Sun, samo je nekoliko laboratorija na svijetu u stanju proizvesti sarin ili VX, među kojima onaj ruskih tajnih službi u Jasenovu, blizu Moskve, čime se dodatno sumnja na Rusiju.

Sergej Skripal i njegova kći pronađeni su u nedjelju u nesvijesti na klupi blizu trgovačkog centra u Salisburyju, na jugu Engleske. Prema visokom dužnosniku kojeg citira Times, “čini se da se Skripal neće izvući”, a liječnici se “nadaju da će se njegova kći uspjeti oporaviti”. Policajac, jedan od prvih koji je došao na lice mjesta, također je hospitaliziran. H

Možda ste propustili...

SLUČAJ UHIĆENJA ŠEFICE HUAWEIJA

Kina upozorava Kanadu

PREDVODNIK JEDNE OD NAJMOĆNIJIH AMERIČKIH POLITIČKIH DINASTIJA

Umro George H. W. Bush

FINANCIJSKA DIREKTORICA TVRTKE ČEKA ODLUKU O JAMČEVINI

Iza afere Huawei stoji američki veliki strah od kineske špijunaže

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJEDI SE ŠIRE

Macron će dati "važnu izjavu" ovoga tjedna

2

BRITANSKI MINISTAR NAJAVLJUJE GLASOVANJE U UTORAK

O Brexitu će se glasati prema planu

3

PREDSJEDNIK SRBIJE JAVNO JE ISMIJAVAN I KRITIZIRAN

S prosvjednog mimohoda "Stop krvavim košuljama" oštre poruke za Vučića