Svijet
REPUBLIKANCI PROTIV CARINA

Trump gubi rat i prije nego je počeo?
Objavljeno 9. ožujka, 2018.
Carine na čelik i aluminij koje SAD planira uvesti ostatku svijeta mogle bi izazvati velike probleme - ponajprije Trumpu

Zbog opasnosti od “ozbiljnog trgovinskog spora” između Washingtona i ostatka svijeta, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako će čelnici Europske unije održati hitne razgovore o tom pitanju tijekom summita 22. i 23. ožujka.

Američki predsjednik Donald Trump je, naime, prošli četvrtak najavio visoke carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, uz opasnost da izazove trgovinski rat sa svojim glavnim trgovinskim partnerima. Trump je spomenuo carinske stope od 25 posto za čelik i 10 posto za aluminij, ali nije precizirao na koje se zemlje to odnosi.

“Trgovinski ratovi su loši i lako ih je izgubiti”, izjavio je Tusk na konferenciji za novinare, izravno odbijajući Trumpovu tvrdnju kako su “dobri i lako ih je osvojiti”. Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström je upozorila kako “u trgovinskom ratu nema pobjednika”. Malmström je rekla kako se i dalje nada da će EU biti isključen iz carinskih mjera koje je najavio Trump, ali ako se poduzme takav potez, tisuće europskih radnih mjesta bit će ugroženo i slijedi “čvrsti i proporcionalni odgovor”. To uključuje nove tarife za američke proizvode kao što su viski, maslac od kikirikija, sok od naranče ili motocikli, uključujući i brend Harley Davidson. Euractiv je upitao Malmström što će se dogoditi ako se oporezuje američki burbon, a SAD uvede poreze ne irski i škotski viski. Malmström je izjavila da će popis takvih proizvoda biti vrlo brzo podijeljen s državama članicama i javno objavljen, ali u biti nije odgovorila na pitanje.

Bijela kuća u srijedu je, međutim, signalizirala da će smanjiti planove za sporne carine, suočena s prijetnjama trgovinskih partnera, financijskim tržištima i revoltom unutar Trumpove republikanske stranke. Američka administracija priopćila je kako predsjednik još uvijek planira potpisati globalne carine za čelik i aluminij, no upozorava kako postoje izuzeća za saveznike. Trumpova administracija pokušala je “kontrolirati štetu” koja je nastala najavljivanjem globalnog trgovinskog rata i koja je izazvala nestabilnosti na Wall Streetu i odlazak ekonomskih savjetnika iz Bijele kuće. Trgovinski tajnik Wilbur Ross inzistira na tome da carine moraju biti “promišljene", a ne hir predsjednika. “Imat ćemo razumne odnose s našim saveznicima”, rekao je za CNBC, dodajući: “Ne tražimo trgovinski rat.”

Tržište je reagiralo na vijest da je Wall Streetov miljenik Gary Cohn podnio ostavku u Bijeloj kući u znak prosvjeda zbog Trumpove odluke. U isto vrijeme, u Washingtonu, iza kulisa, bjesni bitka zbog Trumpovih prijedloga. Trumpov potez iznenadio je i razljutio i republikanske zastupnike, a Kongres pod nadzorom republikanske vlasti počeo je “šaptati” o tome da blokiraju odluke vlastitog predsjednika. “Mnogo je zabrinutosti republikanskih senatora da bi se to moglo metastazirati u veći trgovinski rat”, izjavio je novinarima glavni tajnik Senata Mitch McConnell te dodao kako “postoji visoka razina zabrinutosti zbog ometanja onoga što izgleda kao gospodarstvo koje se u svakom pogledu pokreće”.

Vuk TEŠIJA
Dogovara se transpacifički sporazum bez Washingtona

Jedanaest zemalja s obje strane Tihog oceana oživit će u Čileu Transpacifički sporazum o slobodnoj trgovini (TPP) koji je prije godinu dana nakon povlačenja SAD-a smatran mrtvim. Ugovor je promicao Washington za vrijeme predsjednika Baracka Obame te je potpisan u veljači 2016. nakon godina pregovora između 12 zemalja koje imaju pristup Tihom oceanu: SAD-a, Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Singapura i Vijetnama. No, prije stupanja na snagu, Donald Trump objavio je povlačenje svoje zemlje, dovodeći u opasnost ambiciozan sporazum koji bi trebao obuhvatiti 40 posto svjetskog BDP-a i gotovo 25 posto međunarodne trgovine. H

Najčitanije iz rubrike