Novosti
BEZ RODNE IDEOLOGIJE?

Istanbulska konvencija će u Sabor, ali uz ograde
Objavljeno 8. ožujka, 2018.
Ministrica Murganić: Vlada će predložiti dokument koji sadrži posebne izjave u kojima će se poštovati ustavne vrednote RH

Vlada će, sudeći prema najavama premijera i ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Konvenciju o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju, uskoro uputiti u Hrvatski sabor na ratifikaciju, ali uz ograđivanje od njezinih pojedinih dijelova.

- Vlada će predložiti dokument koji sadrži dopuštene ograde i posebne izjave u kojima će se poštovati one vrednote za koje se Hrvatska svojim Ustavom opredijelila - rekla je ministrica Nada Murganić u četvrtak podsjetivši kako je Istanbulska konvencija već dugo u pripremi za usvajanje i prošla je javnu raspravu iz koje se vidi da na neke članke iz nje u hrvatskoj javnosti postoje različita mišljenja.

Zaštita od nasilja

“Zato smo obazrivi i zato radimo na jednom dokumentu u kojemu ćemo biti jasno opredijeljeni. Usvojit ćemo, odnosno predložiti zakon u kojemu će se određene ograde moći ugraditi. Isto tako, i posebne izjave u kojima ćemo poštovati one vrednote za koje se RH, sa svojim Ustavom, opredijelila. S druge strane, ostat ćemo na čvrstom stajalištu da od nasilja štitimo sve naše građane”, kazala je Murganić, ali nije pojasnila o kojim se konkretno “ogradama” radi. Ipak, rekla je kako su u javnoj raspravi dobili dosta različitih tumačenja pojedinih članaka Konvencije, kao i različitih tumačenja vezanih uz rod i rodnu ideologiju, koji su, kako je rekla, u tekstu konvencije spomenuti u dva članka. Naglasila je kako su još u procesu usuglašavanja s koalicijskim partnerima, a prijedlog dokumenta koji sadrži dopuštene ograde bit će predstavljen na Vladi.

Premijer Andrej Plenković izrazio je na sjednici Vlade na Međunarodni dan žena uvjerenje kako će se Istanbulska konvencija za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju. Istaknuo je kako je pri kraju kompletna procedura za njezino upućivanje na Vladu te dodao kako misli da sve dileme koje postoje oko njezine ratifikacije nisu takvog karaktera da ne bi mogle biti premoštene. Najvažnije je da se koncentriramo na bit te konvencije, a to je zaštita od nasilja - poručio je i pozvao da se gleda na bit te konvencije te koje su je sve države ratificirale i koje stranke podržale. "Mislim da ćemo u racionalnoj raspravi pronaći najbolje rješenje, a mehanizmi koji u toj konvenciji postoje da će povećati razinu zaštite prava žena i razinu zaštite od nasilja u obitelji", rekao je Plenković. Rekao je i kako brojne političke stranke na različite načine pokušavaju prikupljati bodove na tom pitanju. Posebno se osvrnuo na SDP, za koji je rekao da je imao dvije godine za ratifikaciju konvencije, a sada, kada nije na vlasti, glavni je kritičar zbog toga što još nije ratificirana.

Porast diskriminacije

I saborska je oporba iskoristila Međunarodni dan žena za pozivanje na ratifikaciju Istanbulske konvencije. Čelnica Glasa Anka Mrak Taritaš još jednom je pozvala premijera da pošalje konvenciju u Sabor.

“Prošle godine u Hrvatskoj trećina ukupno ubijenih bile su žene, a 10 tisuća žena prijavilo je obiteljsko nasilje”, upozorio je Bojan Glavašević (SDP). Dodao je kako “u hrvatskom društvu gledamo porast otvorene diskriminacije žena u javnosti, demoniziranje feminističkih teorijskih postignuća, porast borbe protiv takozvane rodne ideologije kao ispriku za odustajanje od ratifikacije Istanbulske konvencije” te je pozvao na ratifikaciju konvencije prije ljetne stanke. “Rodna ideologija jest realnost, ali ne na način na koji to govore oni koji ju koriste kao argument protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Jedina rodna ideologija je ona koja stoljećima ženama uskraćuje jednake prilike u društvu, ona se naziva patrijarhat”, rekao je Glavašević.

Stjepan Ćuraj (HNS) rekao je da na poboljšanju položaja žena još treba puno raditi i da Istanbulska konvencija, koja bi tome pridonijela, nije rješenje svih problema.

Dijana PAVLOVIĆ/H
HRAST NAJAVIO REFERENDUM

Nezadovoljstvo premijerovom najavom ratifikacije Istanbulske konvencije izrazio je saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović rekavši kako će pokrenuti raspisivanje referenduma kojim bi se spriječila ratifikacija tog, kako je rekao, “iznimno spornog” dokumenta. “Hrast od ovoga trenutka okuplja sve pojedince i političke opcije, udruge civilnog sektora u svrhu raspisivanja referenduma na temu Istanbulske konvencije”, kazao je Zekanović novinarima u Saboru. Zekanović je uvjeren da će tu inicijativu podržati i pridružiti im se i neki zastupnici HDZ-a. “Bitno nam je da narod kaže što misli o tom dokumentu”, istaknuo je. Upitan ima li smisla potrošiti novac na referendum o Istanbulskoj konvenciji, Zekanović je ustvrdio da je to “smiješno, jer demokracija i volja naroda nemaju cijenu.”

Možda ste propustili...