Novosti
USKOKU VRAĆENA OPTUŽNICA

Novo vještačenje Sauchinih potpisa
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je Uskoku na doradu vratilo optužnicu protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche u tzv. aferi dnevnice, nakon što je obrana zatražila da se iz spisa izdvoji grafološko vještačenje Sauchinih potpisa koje smatraju nezakonitim. “Vijeće je odlučilo da su vještačenja protiv kojih smo iznosili prigovore nedostatna, odnosno nevaljana. Zbog tih vještačenja optužnica se vraća Uskoku, koji treba provesti potpuno novo vještačenje, po novim vještacima”, kazao je Sauchin odvjetnik Darko Maržić. Objasnio je da su prigovori obrane bili da je prvo vještačenje provedeno u prekratkom roku, “u kojem se vještaci nisu mogli na vrijeme, savjesno i stručno primiti svakog od 200 ili više potpisa koje su imali za vještačenje”.

“Nikada ni jedno vještačenje nije bilo gotovo u roku od 24 sata osim tog. Drugi prigovori bili su da vještaci nisu uzeli u obzir, u mjeri u kojoj su to morali, da se radi o gotovo identičnim spornim potpisima, a nitko od nas ne može se 100 ili 200 puta potpisati na identičan način”, kazao je Maržić.

Saucha je rekao da nema što dodati riječima svoga odvjetnika. “Nisam zadovoljan što sam ovdje uopće, ali sam zadovoljan ovim što je rezultat optužnog vijeća”, kratko je prokomentirao Saucha.

Uskokov tužitelj Krešimir Ostrogonac rekao je da je sud optužnicu vratio Uskoku s obrazloženjem da je dosad provedeno vještačenje MUP-ova Centra za kriminalistička vještačenje “Ivan Vučetić” nejasno. Uskok je stoga dobio mjesec dana za novo vještačenje i podnošenje optužnice.

“Obrana je predložila upravo ovakav prijedlog s tvrdnjom da je nalaz i mišljenje Centra za kriminalistička nestručan i nelogičan. Međutim, obrana je takav isti prijedlog predložila i tijekom istrage, a sudac istrage je odlučio da nije potrebno novo vještačenje, a samim tim i da je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja zakonit, logičan, stručan itd. Ovo vijeće na temelju istih činjenica... donosi potpuno drukčiju odluku. Ja sam pravnik, neke stvari mogu razumjeti, ali moja pravna znanja nisu dovoljna da bih razumio ovakvu odluku i očito bih trebao imati nekih drugih znanja da ju razumijem”, kazao je tužitelj. Dodao je i da se ovom odlukom dovodi u pitanje i rad Centra za kriminalistička vještačenja, što do sada nije bio slučaj. H

Tužitelj smatra da se ovom odlukom dovodi u pitanje rad Centra za kriminalistička vještačenja

Možda ste propustili...