Novosti
DVODNEVNI SASTANAK O PLANU NAGODBI ZA AGROKOR

Peruško: Postigli smo znatan napredak
Objavljeno 9. ožujka, 2018.

Agrokor je u četvrtak objavio da je na sastanku članova Privremenog vjerovničkog vijeća i promatrača te nove izvanredne uprave, koji je u protekla tri dana održan u Zadru, postignut “znatan napredak u usuglašavanju odredbi plana nagodbe”.

“Na sastanku članova Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora i promatrača, koji je održan kroz tri dana, od 6. do 8. ožujka 2018. godine, novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber, uz podršku šireg tima iz Agrokora i savjetnika kompanije, postigli su znatan napredak u usuglašavanju ključnih odredbi plana nagodbe”, navodi se u priopćenju nakon sastanka održanog u Zadru.

Na sastanku se raspravljalo o nizu tema, uključujući nedavno objavljene ažurirane planove održivosti, ključne pravne korake u nastavku postupka, vremenski okvir formiranja stalnog vjerovničkog vijeća, pojedinosti strukture nagodbe te, najvažnije, način tretiranja nepodmirenog graničnog duga. “Na temeljima prijedloga restrukturiranja predstavljenog u prosincu 2017., predstavnici Agrokorovih vjerovnika, kako financijskih tako i dobavljača, prvi su put imali priliku analizirati određene važne financijske informacije koje će im pomoći u postizanju održivog plana nagodbe. U dogovoru s Privremenim vjerovničkim vijećem, kompanija će relevantne informacije koje su podijeljene s članovima PVV-a učiniti javno dostupnima 14. ožujka”, najavljuje se u priopćenju. Također se ističe da su predstavnici vjerovnika “vodili vrlo konstruktivan direktan međusobni dijalog te se o glavnim razmišljanjima i problemima vezanima uz plan nagodbe otvoreno raspravljalo”.

“Razgovor o nepodmirenom graničnom dugu, koji su predstavnici dobavljača identificirali kao jednu od kritičnih točaka, rezultirao je prijedlogom mogućeg rješenja koje je načelno prihvatljivo i financijskim vjerovnicima i dobavljačima. Sve su se strane suglasile da će prijedlog ubrzano razraditi kako bi se osigurala široka podrška vjerovnika za plan nagodbe”, navode iz Agrokora. Ističu i kako je “na kraju sastanka utvrđen manji broj ključnih otvorenih pitanja” te je dogovoreno da će se ista skupina ponovo sastati radi rješavanja tih preostalih pitanja u tjednu koji počinje 19. ožujka.

“Zaista sam zadovoljan rezultatima sastanaka, postigli smo znatan napredak i uvjeren sam da ćemo do predviđenog roka, u travnju ove godine, uspjeti dogovoriti načelne uvjete koji određuju okvire plana nagodbe. Veselim se sljedećem sastanku s ovom skupinom, kada ću vas moći ponovo izvijestiti o novim postignutim rezultatima”, kaže Peruško.

Sastankom je zadovoljan i Thomas Wagner, suosnivač i jedan od voditelja portfelja fonda Knighthead. “Vjerujemo da idemo naprijed dobrom brzinom, ispred rasporeda, kako bismo riješili zadnje probleme koji su ostali i postigli uspješan završetak procesa”, rekao je nakon sastanka Wagner. Ponovno je opovrgnuo napise da Knighthead prodaje svoj udio u koncernu. “Ne prodajemo naše pozicije u Agrokor, jedan smo od najvećih kreditora i vjerujemo u budućnost poslovanja”, rekao je. H/D.Pav.

SPRJEČAVANJE MOGUĆEG SUKOBA INTERESA IZVANREDNOG POVJERENIKA

Vlada je u četvrtak na sjednici odbila SDP-ov prijedlog dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojim se predlaže da se ovlasti Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa odnose i na izvanredne povjerenike u trgovačkim društvima od sistemskog značenja, ali smatra da takav mogući sukob interesa treba spriječiti pa će Ministarstvo pravosuđa, najavio je ministar uprave Lovro Kuščević, u tom smislu napraviti izmjene Stečajnoga zakona. “Izvanrednog povjerenika imenuje sud i na njega se primjenjuju odredbe Stečajnog zakona, odnosno ne smatra ga se dužnosnikom u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, rekao je Kuščević obrazlažući zašto je Banskim dvorima neprihvatljiv SDP-ov prijedlog.