Novosti
ČLANSTVO PARLAMENTARNIH STRANAKA

HDZ u 2017. od članarina prikupio milijun kuna više
Objavljeno 9. ožujka, 2018.
U većini stranaka oni koji ne plaćaju članarinu ne mogu se ni kandidirati za neku dužnost

Nakon nedavne objave stranačkih financijskih izvješća za 2017. godinu, od stranaka s najviše zastupnika u Hrvatskom saboru zatražili smo podatke o brojnosti članstva, iznosu članarine i redovitosti plaćanja. Odgovore smo nakon pet dana dobili od svih, osim od Živog zida i HSS-a.

Iz najbrojnije hrvatske stranke, HDZ-a, tako ističu kako trenutno imaju oko 220.000 članica i članova i taj se podatak, kažu, mijenja iz dana u dan. Članarina HDZ-a utvrđuje se kao redovna i dužnosnička. Redovnu članarinu u iznosu od 10 kuna plaćaju zaposleni članovi HDZ-a s plaćom većom od 3000 kuna i umirovljenici s mirovinom većom od 3000 kuna. Oni s nižom plaćom ili mirovinom plaćaju mjesečnu članarinu od samo pet kuna. Što se tiče dužnosničke članarine, ona iznosi 5 posto od netoplaće ili naknade koju primaju za obnašanje određene dužnosti. Učenici, redovni studenti i nezaposleni članovi HDZ-a oslobođeni su obveze plaćanja stranačke članarine. U toj stranci nije propisano isključivanje iz članstva u slučaju neplaćanja članarine. Od članarina su 2017. godine prikupili 6.805.750 kuna ili čak 917 tisuća kuna više nego prethodne godine.

Jedna kuna

SDP pak ima oko 36 tisuća članova. Članarina im jest diferencirana, a iznosi su utvrđeni Statutom stranke: za članove/članice SDP-a - zaposlene, obrtnike i druga samostalna zanimanja 20 kuna mjesečno, za umirovljenike pet kuna mjesečno, te za studente, nezaposlene i članove koji primaju minimalnu plaću i ispodprosječnu mirovinu samo jedna kuna mjesečno. Za članove i članice SDP-a koji iz mandata SDP-a ostvaruju mjesečni prihod veći od 20 tisuća kuna netočlanarina je 3000 kuna mjesečno, za one koji ostvaruju mjesečni prihod između 16 i 20 tisuća članarina je 1300 kuna, a za one s plaćom između 12.500 i 16.000 kuna to je 1000 kuna mjesečno. Sukladno tome, ti se iznosi smanjuju s primanjima pa članovi koji iz mandata SDP-a ostvaruju mjesečni prihod između 800 i 1600 kuna plaćaju 50 kuna mjesečno. Od članarina su socijaldemokrati 2017. prikupili 2.169.665 kuna ili 279 tisuća kuna manje nego prethodne godine. Članovi stranke dužni su plaćati članarinu, a o eventualnim sankcijama za neplaćanje odlučuju općinske i gradske organizacije.

U HNS-u pak kažu kako imaju oko 40 tisuća članova (4000 više od SDP-a), što ih prema brojnosti članstva, ističu, čini drugom strankom u Hrvatskoj. Članarina iznosi 10 kuna, no ona nije obvezna. Napominju i kako njegujući socijalnu osjetljivost HNS omogućava članstvo u stranci bez plaćanja članarine umirovljenicima, studentima te nezaposlenima. Tijekom 2017. godine na ime članarine prikupljeno je 1.230.458 kuna. Kako članarina u HNS-u nije obvezna, nema ni sankcija za one koji ju ne plaćaju, no takvi se ne mogu kandidirati na liderske pozicije u stranci.

Plaćanje neobavezno

U skladu s Odlukom o članarini SDSS-a, članarinu ne plaćaju “obični” članovi nego samo državni i lokalni dužnosnici koji dužnost obavljaju profesionalno. Isto tako, članarinu plaćaju dužnosnici SDSS-a i dužnosnici SNV-a i ZVO-a iz redova SDSS-a, koji su izabrani na mandat i dužnost obavljaju profesionalno. Ti dužnosnici s plaćom do iznosa prosječne plaće u RH plaćaju članarinu dva posto od isplaćene netoplaće, oni s plaćom većom od prosječne, a ne većom od dvostruke prosječne plaće, po stopi od tri posto, a oni s plaćom iznad dvostruke prosječne po stopi od pet posto. U SDSS-u kažu da imaju oko 9500 članova, od kojih je 2017. članarinu plaćalo samo njih 95. U tom razdoblju SDSS je od članarine ostvario 166.112 kuna ili 8,04 posto ukupnih prihoda. Neizvršavanje te obaveze utvrđeno je kao povreda članskih obaveza, ali se do sada za to nisu izricale disciplinske mjere. No, takvima je uskraćena mogućnost da na izborima budu kandidati stranke.

IDS pak ima 7383 člana, a članarina mu se sastoji od osnovnog, dodatnog i dopunskog dijela. Po 100 kuna godišnje plaćaju svi osim učenika, studenata, nezaposlenih, umirovljenika te onih koji iz objektivnih razloga to nisu u mogućnosti. Dodatni dio plaćaju dužnosnici (1500 kuna europarlamentarci, 400 kuna saborski zastupnici...), a dopunski dio oni koji ostvaruju naknadu koja proizlazi iz mandata IDS-a, i to jednom godišnje u iznosu jedne neto mjesečne naknade za svaki pojedinačni mandat. U 2017. članarinu je podmirilo ukupno 40 posto članova koji su obveznici plaćanja članarine. Nakon dvije godine neplaćanja članarine u IDS-u postajete pasivan član, s pravom sudjelovanja u radu tijela matičnog ogranka i podružnice samo upućivanjem pisanih prijedloga, ali bez prava glasa i bez prava na kandidaturu za izbor u tijela IDS-a ili za bilo kakvu izbornu ili imenovanu dužnost.

Igor BOŠNJAK
Glas od srpnja prošle godine do danas okupio 942 člana

Stranka Glas koja je registrirana 26. srpnja 2017. trenutno ima 942 člana. Članarina im iznosi 100 kuna godišnje, a članarina članova Glasa koji obnašaju državne dužnosti ili dužnosti na razini lokalne ili regionalne samouprave plaća se mjesečno u iznosima od 400 do 1500 kuna, sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Članove koji zbog slabijeg imovinskog statusa nisu u mogućnosti plaćati članarinu, glavni tajnik stranke može osloboditi od plaćanja članarine. Članove koji pak nisu u roku od 12 mjeseci podmirili svoju članarinu za prethodno razdoblje briše se iz registra članova.

MOST: NAŠIH 475 ČLANOVA SAMO SU OPERATIVNA POZADINA KONCEPTA

Most ima 475 članova, s tim da Most nezavisnih lista nije klasična politička stranka nego je uređen kao platforma koja okuplja nezavisne liste, podupiratelje i članstvo. Članstvo je najmalobrojnije i ono predstavlja, kako ističu u Mostu, “operativnu pozadinu cijelog koncepta.” Jedino članstvo plaća članarinu, koja je diferencirana tako da dužnosnici plaćaju 150 kuna mjesečno, zaposleni članovi 30 kuna mjesečno, a nezaposleni i umirovljenici 5 kuna mjesečno. U 2017. članarinama je uplaćeno 23.630 kuna, od 134 člana koji su uplaćivali članarinu za 2017. godinu 50 ih je platilo potpunu članarinu prema svojoj kategoriji plaćanja članarine. Sankcije za neplaćanje članarine uređene su člankom 12 Statuta koji kaže da članstvo prestaje brisanjem: neplaćanjem članarine, tri mjeseca od dana dospjelosti obveze plaćanja, a nakon slanja upozorenja.

BROJ ČLANOVA

HDZ

220.000

HNS

40.000

SDP

36.000

SDSS

9500

IDS

7383

iznosi

ČLANARINE SU OD JEDNE DO 3000 KN

Možda ste propustili...