Novosti
KOMENTARI IZVJEŠĆA EUROPSKE KOMISIJE

SDP: Vlada se bavila samo Agrokorom, sve je drugo zapostavila
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao da Vlada mora raditi više na privlačenju ulaganja, koja su generator gospodarskog rasta, a od svih resora očekuje da naprave važne iskorake i u nastavku strukturnih reformi. Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na izvješće Europske komisije, Plenković je kazao da je riječ o godišnjem izvješću u kojemu Komisija prezentira svoju ocjenu napretka u pogledu provođenja strukturnih reformi, preventivnih i korektivnih mehanizama koji se tiču makroekonomskih neravnoteža i rezultata gospodarske politike članica, ocijenivši da je to izvješće korisno. Kako je naveo, ono konstatira čitav niz aspekta u kojima je Hrvatska ostvarila napredak, koji Komisija priznaje kao dobre stvari napravljene tijekom 2017. godine, ali isto tako i određene sugestije koji su to aspekti u kojima “moramo biti bolji i brži.”

“Kaže se u izvješću Komisije da postoji magični trokut. To su investicije, strukturne reforme i odgovorna fiskalna politika. Mislim da je svima nama u Vladi više nego jasno da moramo raditi više na privlačenju ulaganja, bilo da su ona domaća, bilo da su strana. Ona su sigurno važan generator rasta i s te strane očekujem od svih vas, u nadležnim resorima osobito, da napravimo važne iskorake, a isto tako i u nastavku strukturnih reformi”, izjavio je Plenković.

Zastupnici SDP-a komentirali su izvješće Europske komisije o napretku reformi u Hrvatskoj, ocijenivši kako je ono pokazalo da Vlada u godinu dana nije provela ni jednu ozbiljnu reformu, i da je toga i Vlada svjesna. “Neobično je kada predstavnici Vlade kažu da je to očekivana situacija jer to govori kako su svjesni da u godinu dana nisu proveli ni jednu ozbiljnu reformu u Hrvatskoj nego je u fokusu Vlade bio samo Agrokor dok je sve drugo potpuno zapostavljeno”, ustvrdio je Branko Grčić. EK ističe da je Vlada velike ciljeve koje je postavila ili napustila ili odgodila, što znači da se reforme napuštaju i ostavljaju za neko drugo vrijeme, dodao je. Grčić smatra kako je ključna posljedica toga usporavanje hrvatskog gospodarstva, što smo, kaže, vidjeli iz podatka o BDP-u za prošli kvartal - usporavaju dva najznačajnija segmenta, investicije i izvoz, a bili su temeljni izvor rasta u posljednjih nekoliko godina otkako smo uspjeli promijeniti trendove u Hrvatskoj.

Most nezavisnih lista, osvrćući se na izvješće europskog semestra, Vladi je dao ocjenu nedovoljan, poručivši kako će, ako nisu sposobni provesti strukturne reforme, BDP stagnirati, država se neće kretati u pravom smjeru, mladi će odlaziti, a Hrvatska je osuđena na propast. “Poruka je svima jasna, no Vlada pokušava uviti stvari u celofan”, rekao je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare. Podsjeća i kako je Most, nakon izlaska iz Vlade, ostavio akcijski plan za strukturnu reformu javne uprave, gotovu reformu pravosuđa, ali je vladajući nisu htjeli izvaditi iz ladice.

Nezavisni u Klubu Mosta Tomislav Žagar uvjeren je kako Vlada ne radi strukturne reforme “jer to dira političke sinekure.” H

PREDSJEDNICA: HRVATSKA ZAOSTAJE

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da je izvješće Europske komisije potvrdilo kako Hrvatska zaostaje i ne razvija se dinamikom koja bi joj omogućila hvatanje koraka ne samo s najrazvijenijim državama EU-a nego i državama s kojima je do jučer bila izjednačena. Predsjednica u izjavi ističe kako to potvrđuje ono čega smo već duže vrijeme svjesni.